NATPIS TITO U ISTARSKOM MASLINIKU PREPOZNAJE I GOGLE EARTH

Poznati hrvatski proizvođač maslinovog ulja, Aldo Vižintin iz Tara više od dvadeset godina bez naknade čuva i održava maslinik s Titovim imenom koji ima 88 maslina i daje oko 200 litara ulja na godinu.

‘Danas, trideset godina i više godina kasnije meni je iznimno drago da je maslinik preživio i ne bih želio da se to uništi’, rekao je vrhunski maslinar, 67-godišnji Aldo Vižintin koji kaže kako se nada da će se taj prostor pretvoriti u park. Upravo je on spasio Titov maslinik od suše prije dvadesetak godina.

‘Danas su u izvrsnom stanju i godišnje uberem oko tonu maslina. Preradom dobijem oko 200 litara kvalitetnog djevičanskog maslinova ulja za koje pripremam etiketu ‘Titovo ulje’’, rekao je za 24 sata prije nekoliko godina Vižintin, koji je u međuvremenu brigu o maslinama prepustio Općini Tar – Vabriga.

Ovaj jedinstven maslinik 80-ih godina prošlog stoljeća zasadio je Eđidio Labinac iz Istarske Vabrige, a zahvaljujući njegovu trudu ime ‘TITO’ izniklo je od 88 zasađenih stabala masline koja godišnje daju oko 200 litara ulja.

Svako slovo je dužine 20-ak metara, a cijeli natpis ‘TITO’ širok je oko 70-ak metra. Živa slova razgranatih maslina zbog svoje veličine jasno su vidljiva tek iz aviona, ali i iz svemira, a znatiželjnici ga pronalaze i na Google Earthu. U općini Tar – Vabriga, na čijem su posjedu zasađene masline s Titovim imenom, kažu da maslinik namjeravaju očuvati kao povijesnu cjelinu.