Natalija Nikolajvena Zamaškina, spacijalista otorinolaringolog: Odakle dolazi sluz, zašto je opasna i kako je eliminisati?

Preispitajte ishranu i režim pijenja vode. bakterije koje su uzročnici bolesti, a koje se stvaraju u sluzi – obožavaju slatku, viskoznu hranu, kao i masna mesa. Neophodno je i da dnevno pijete 30 ml do 40 ml vode na kilogram svoje tjelesne težine.

Šta prvo radimo kad nas sustigne prehlada? Ako je u pitanju kijavica – stavljamo u nos kapi koje sužavaju krvne sudove. Ukoliko nas boli grlo, sisamo dragocjene antiseptike. Kad počnemo kašljati, uzimamo antibiotike i sredstva protiv hrkanja. Ali je li potrebno da izbacujemo nagomilanu sluz iz organizma? Odakle ona dolazi i da li je opasna?

Sluz se pojavljuje u organizmu već u ranom djetinjstvu, kad prvi put pojedemo kuhanu hranu. Ona se sa svakom godinom gomila i puni nam pluća, šupljine nosa i krajnika, bronhije, želudac, limfne čvorove, crijeva… A kada je kritična masa sluzi prekoračena, organizam se trudi da izbaci višak. Prije svega, to čini putem respiratornih organa, što se ogleda u čestim prehladama.

Ne smijete nekontrolisano uzimati antipiretike i antibiotike. Pijte ih samo ako vam ih ljekar prepiše – i poštujte dozu! U protivnom, možete ugasiti prirodnu reakciju čišćenja u organizmu, ubijajući tako imunitet i ne dozvoljavajući organizmu da „radi“. Na kraju će sluzi biti sve više, a organizam će ogromnu snagu trošiti na neutralizaciju toksičnih lijekova.

Prije svega, preispitajte ishranu i režim pijenja vode. bakterije koje su uzročnici bolesti, a koje se stvaraju u sluzi – obožavaju slatku, viskoznu hranu, kao i masna mesa. Zato treba da napunite organizam sirovim povrćem, voćem i zelenišem, orašastim plodovima i suhim voćem, uzgajanim žitaricama i sjemenkama.

Neophodno je i da dnevno pijete 30 ml do 40 ml vode na kilogram svoje tjelesne težine.

RECEPTI

Za izbacivanje sluzi iz nosa i ždrijela

Očistite komadić đumbia dužine centimetar do dva, te ga iscjeckajte u tanke kružiće. Prelijte to šoljom prokuhane vode, pa ostavite da se ohladi.

Dodajte kašičicu meda i malo limunovog soka. Popijte tokom dana u nekoliko doza.

Paralelno izmiješajte po dva dijela isitnjenog suhog lišća eukaliptusa, cvjetova lipe i kamilice s dijelom lanenih sjemenki. Kašiku mješavine prelijte šoljom prokuhane vode pa ostavite da odstoji 30 do 40 minuta. Ispirajte grlo četiri-pet puta dnevno. Kura traje dvije nedjelje.

Za izbacivanje sluzi iz bronhija i pluća

Tri čaše neoljušćenih zrna ovsa prelijte sa šest čaša mlijeka, a zatim dinstajte na slaboj vatri dok polovina zapremine ne izvjetri. Procijedite pa zrno propasirajte kroz sito. Dobijenu smjesu podijelite na tri dijela, od kojih ćete svaki pojesti prije jela. Kura traje nedjelju dana.

Izmiješajte sok od aloje i med u odnosu 5:1. Uzimajte po kašičicu triput dnevno. Kura traje nedjelju dana.

Za izbacivanje sluzi iz želuca i crijeva

Progutajte bez žvakanja kašičicu mljevenog crnog bibera, a uz to popijte čašu vode. Najbolje je da to učinite u 17 odnosno 18 sati, između obroka. Radite tako svaka tri dana tokom tri nedjelje.

Takođe, možete koristiti blaže sredstvo: izmiješajte kašiku suvih isitnjenih cvijetova lipe s dvije kašičice korijena sladića. Prelijte s pola litra prokuhane vode, ostavite da odstoji pola sata, procijedite i pijte vruće po 150 ml triput dnevno, prije jela. Kura traje dvije nedjelje.

Kontraindikacije: hipertenzija, srčana insufijencija, hiperaktivnost nadbubrežnih žlijezda.

Čaj za smirenje kašlja sa sluzi

Organizam pretrpi ogroman šok i utroši mnogo energije boreći se za dah nakon što ga napadne kašalj sa sekretom. Za umirenje i opuštanje možete napraviti prirodni čaj po ruskoj recepturi:

Izmiješajte po tri dijela suhe isitnjene trave timijana, majorana, srdačice s dva dijela korijenja valerijane i dijelom kokoca (lat. Melilotus officinalis, rs. Donnik).

Kašiku mješavine prelijte šoljom prokuhane vode, ostavite da odstoji petnaest minuta i procijedite. Pijte po trećinu čaše triput dnevno, pola sata prije jela, nedjelju dana. Ovaj napitak ujedno će vas osloboditi napetosti i razdražljivosti, te vam omogućiti da lakše zaspite.

(aura.ba)