Naše tijelo iz sata u sat: ORGANIZAM JE PRECIZNA MAŠINA

Svaki organ obavlja svoj posao u određeno vrijeme. Pročitajte kada je najbolje vrijeme da potpuno iskoristite sposobnosti svoga tijela, a kada trebate štedjeti pojedine njegove dijelove da biste bili zdravi, odmorni i uspješni.

24,00 h – Odsječeni od ustaljenog dnevnog ritma, ostajemo sami sa sobom, čak i ako u krevetu spavamo udvoje. Naša se koža noću obnavlja mnogo brže nego danju; zbog bržeg dijeljenja ćelija.

01,00 h – San je najdublji. Onaj ko je u to vrijeme budan, spušta se prema najnižoj razini aktivnosti koju tijelo doseže oko tri sata ujutro. Tada se događa i najveći broj nesreća i katastrofa izazvanih čovjekovom nepažnjom.

02,00 h – Ko kasno odlazi na spavanje, u ovo doba, osjeća hladnoću u nogama; krvotok se usporava. Koža postaje gotovo neosjetljiva na ubod igle.

03,00 h – Između 3 i 4 sata čovjek je na najnižoj tački svih tjelesnih i duševnih aktivnosti, što se može zahvaliti hormonu melatoninu. On čini čovjeka pospanim i labilnim.

04,00 h – Tijelo dobija porciju stres–hormona zvanog cortisol. On na tijelo djeluje poput baterija električnog automobila, koje su se noću napunile i sada su spremne za dnevne napore. Međutim, u to vrijeme, mnogi bolesnici teško podnose djelovanje tog hormona i to je za njih kritično vrijeme.

05,00 h – U ovo vrijeme tijelo izlučuje maksimalnu količinu muškog spolnog hormona testosterona. Koncentracija kortizona šest je pak puta veća od dnevnog prosjeka.

06,00 h – Lučenje kortizona tada djeluje na tijelo poput budilnika. U krv ulaze povećane količine glukoze i aminokiselina. Tako energija i bjelančevine pripremaju tijelo za dnevne napore.

07,00 h – Povećavaju se pritisak i tjelesna temperatura, tijelo počinje raditi, čovjek se aktivira. Sada treba doručkovati kao kralj!

08,00 h – Najbolje vrijeme za ljubav, jer tada žlijezde luče najviše hormona. I još nešto: alkohol u ovo vrijeme najjače djeluje.

09.00 h – Mozak je najbistriji, a ako dobijete injekcije ili se cijepite, neka to bude upravo u 9 – neće vam se pojaviti temperatura ni vrtoglavica.

10,00 h – Tjelesna temperatura doseže svoj maksimum, a s njom i sposobnost obavljanja poslova. No, u ovo doba srce je osjetljivije na stresove, pa udara mnogo brže nego, na primjer, navečer.

11,00 h – Vrijeme koncentracije. Najzad je organizam sasvim probuđen; umor ga ponovno osvaja kasnije.

12,00 h – Nakon faze vrhunske aktivnosti slijedi potreba za mirovanjem. Ko se toga ne pridržava, mogu mu se u poslu događati greške! Ovaj prelaz iz prve u drugu fazu dana prati i povećanje količine želučane kiseline.

13,00 h – Sposobnost obavljanja poslova opada i do 20 posto u odnosu na dnevni prosječni učinak. Sada je posebno aktivna žuč.

14,00 h – Krvni pritisak i prisustvo hormona i dalje opadaju. Spava vam se! Prijao bi vam odmor, barem od pola sata. U to doba lokalne anestezije prilikom bolnih obrada djeluju najbolje i najdublje. Injekcije protiv boli djeluju sada 30 minuta, navečer samo 19, a poslije podne samo – 12 minuta.

15,00 h – Početak nove aktivnosti, faza uzleta. Dobro vrijeme za učenje i fizičke djelatnosti.

16,00 h – Krvotok i krvni pritisak dobivaju novi polet. Najbolji rezultati za sportiste. U to vrijeme najbolje djeluju lijekovi za smanjenje kiselina u tijelu.

17,00 h – Između 17 i 18 sati tijelo je na vrhuncu aktivnosti, ali je ipak niži od onoga u prijepodnevnim satima. Rad srca je pojačan, a i potrošnja kisika se povećava. Vrijeme jako intenzivnog rada bubrega i mjehura.

18,00 h – Organizam se priprema za večernji odmor. Sada čovjek želi toplinu doma, sklon je čitanju, razgovorima, hobijima, razmišljanju, televiziji ili ljenčarenju. Gušterača je posebno aktivna, pa nešto lakše podnosimo alkohol.

19,00 h – Puls i krvni pritisak padaju tako nisko da liječnici ne preporučuju uzimanje sredstava za snižavanje pritiska u ovo doba dana.

20,00 h – U tijelu se događaju bitne promjene, opada sadržaj masnoća u jetri, a iskorištena krv pojačano se vraća u srce, odnosno u pluća. Lijekovi protiv alergija i astme najjače djeluju. Najbolje vrijeme za uzimanje antibiotika je u 20,30 h.

21,00 h – Za probavne organe počinje vrijeme odmora. Uspavani želudac i crijeva doduše primaju hranu, ali je više ne probavljaju.

22,00 h – Sposobnost tijela bitno slabi. Oni koji rano ustaju, sada trebaju otići na spavanje. U krvi se u to vrijeme nalazi velik broj leukocita, bijelih krvnih tjelešca. Pušači bi trebali prestati pušiti jer je u to doba dana sposobnost tijela da razgrađuje otrove tada skoro nikakva!

23,00 h – Izmjena krvi pada na minimum. Slično je i s otkucajem srca, krvnim pritiskom i tjelesnom temperaturom. Ovu fazu, naučnici su nazvali – doba parasimpatikusa. Taj umirući živac preuzima komandu nad tijelom; vrijeme je za postelju.