NASA upozorava: POPLAVE ĆE BITI SVE ČEŠĆE, DUŽE I RAZORNIJE!

Već sada mnogi gradovi na obali SAD-a imaju problem sa poplavama koje nastaju zbog visoke plime, odnosno periodičnog uzdizanja mora. Američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) izvijestila je o više od 600 takvih poplava u 2019. godini.

Nasini stručnjaci, pak, predviđaju još veće probleme od sredine 2030-ih zbog porasta nivoa mora, ali i Mjesečevog ciklusa. Prema novom istraživanju, za desetak godina krenuće poplave koje će dolaziti u nizovima od mjesec dana ili duže, u zavisnosti od položaja Mjeseca, Zemlje i Sunca.

Kombinacija gravitacionog privlačenja Mjeseca, porasta nivoa mora i klimatskih promjena Kada se Mjesec, Zemlja i Sunce međusobno poravnaju na određeni način, njihovo gravitaciono privlačenje djeluje na okean pa bi priobalni gradovi uskoro mogli da se susretnu sa poplavama koje se događaju svaki drugi dan, piše NASA.

“Nisko pozicionirana područja koja se nalaze u blizini nivoa mora sve su više izložena riziku povećanih poplava, a to će se samo pogoršavati. Kombinacija gravitacionog privlačenja Mjeseca, porasta nivoa mora i klimatskih promjena dovesće do još gorih poplava na našim obalama, ali i širom svijeta”, rekao je upravitelj Nase Bil Nelson.

Kako Mjesec može da prouzrokuje veće poplave?
Mnogima sada pada na pamet pitanje – na koji način Mjesec može da utiče na porast učestalosti poplava? Zar Mjesec nema svoju ustaljenu orbitu oko Zemlje? I zar može dodatno da utiče na nivo mora, uz poznate efekte plime i oseke?

Odgovor je – da. Naime, Mjesec svakih 18.6 godina prolazi kroz ciklus male promjene u orbiti koja se naziva Mjesečevo mirovanje (engl. Lunar standstill). Ne radi se o nekom novom ili opasnom procesu; prvi put je zabilježen još 1728. godine.

Mada Mjesec svakodnevno utiče na nastanak plime i oseke, uticaj njegove gravitacione sile nije jednake snage svake godine. Zbog toga što tokom 18.6-godišnjeg ciklusa prolazi kroz promjene u orbiti, odnosno mijenja svoj položaj u odnosu na Zemlju, odgovoran je i za dodatne promjene u plimi i oseki.

U prvoj polovini ciklusa uzrokuje plimu koja je niža od prosjeka i oseku koja je veća. U drugoj polovini plima se povećava, a oseka smanjuje. Dakle, prva polovina 18.6-godišnjeg lunarnog ciklusa suzbija učinak porasta nivoa mora, dok ga druga povećava. Ipak, zbog globalnog porasta nivoa mora plime postaju samo sve veće, zbog čega ćemo uskoro imati sve više problema sa poplavama.

Mjesec je sada u fazi ciklusa kada se plime pojačavaju, ali za sada još uvijek ne dolazi do značajnih poplava, ako se gleda prosjek za to područje. Međutim, sredinom 2030-ih nećemo biti te sreće jer će do tada još dodatno porasti nivo mora, pa stanovnike gotovo svih priobalnih predjela SAD-a i Havaja čekaju češće, odnosno značajnije poplave, navodi NASA.

 

error: Content is protected !!