Narodno vjerovanje: ZA SRETAN I DUGOVJEČAN BRAK TREBA ZASADITI OVAJ CVIJET!

Prema predanju, mladi bračni parovi bi trebalo da posade ovaj cvijet u svom dvorištu kako bi ih pratila sreća. Ovaj cvijet je simbol mira, zdravlja i blagostanja!

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih okruglastih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već vijekovima jedna od omiljenih cvijetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa domova. Bilo da su svježe ubrani ili tek motiv na posuđu ili posteljini, daruju notu sofisticiranosti svakom enterijeru.

Božuri cvjetaju u maju i junu, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana. Što češće budu imali svježu vodu, to će duže trajati. Kupujte ih dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju.

Kada ih stavite u vazu, dodajte im sredstvo koje pospješuje trajnost cvijeća, stavite ih u mlaku vodu, a tek nakon sat-dva ih premjestite na hladnije mjesto.
Božuri cvatu u maju i junu, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana. Što.

5 zanimljivosti o božuru:

1. Božuri odišu ženstvenošću i nježnošću u kojoj god boji dolazili, a postoje nježni ružičasti, bijeli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu što je poprilično tačan opis s obzirom da se latice otvaraju u jedan od najljepših prizora koji je moguće zamisliti.

2. Ovaj nevjerovatno fotogeničan cvijet potiče iz Azije odakle je u evropske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, hrizantema, azaleja i magnolija.

Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cvijeta, radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u sopstvenom domovima mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.

3. Kinezi su vijekovima božur u svakom obliku umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. vijeka poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura neretko se poklanjaju i koriste u enterijerima kao talismani za uspjeh i sreću.

4. Drugo kinesko vjerovanje opisuje božur kao cvijet koji pozitivno utiče na harmoničan bračni život žene i muškarca. Cvijet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cvijeta u kasnoproljetnim i ranim, ljetnjim mjesecima. Bijeli božuri simbolizuju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove ljepote.

5. Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Navodno pozitivno djeluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje, snižava holesterol i pozitivno utiče na rad jetre.