Narodno vjerovanje: KAKO PREPOZNATI SIHIRBAZUŠU I CRNOMAGIJAŠICU?

Moderno doba nije uspjelo da otjera zlo u čovjeku. I dalje postoje ljudi koji bi radije da komšiji crkne krava, nego da oni imaju nekog uspjeha.

A i ako ga imaju, bitnije će uvijek biti kako je onom drugom prekoputa ulice. Pojam “vještice” ili “vračare” možda se u globalu vezuje za neko starije vrijeme, od prije dva ili tri vijeka, ali i danas ima onih, naročito na selu, koji se bave raznoraznim crnim magijama i vradžbinama.

Neka vjerovanja su ostala u pojedinim sredinama, pa tako i ono kako prepoznati vračaru ili preciznije, osobu koja se bavi nekim nečasnim radnjama, odnosno crnom magijom u svoja četiri zida.

Ovih 13 znakova, prema nepisanom narodnom vjerovanju direktno ukazuju na to da se osoba s kojom upravo pričate privatno bavi crnom magijom te morate da je se klonite ili bar je držite na distanci u životu.

1. Kad vas vidi, mora da vas dodirne (ne računa se rukovanje), a onda još nekoliko puta u razgovoru. Samo ona zna zašto.

2. Voli da vam uzima dijelove odjeće na “pozajmicu” (marame, džemper, rukavice, šal…) ili bar da opipa kakva je garderoba koju nosite. Pritom joj je čudan pogled.

3. Koristi neke manje poznate narodne izraze u svakodnevnom govoru i često mrmlja sebi u bradu da je ne čujete razgovjetno.

4. Kad god je sretnete, tog dana ili narednog, događaju vam se neke neprijatnosti.

5. Stalno nosi neke kese i torbe sa čudnim stvarima, nikad ne kupuje na “viđenijim” mjestima i u marketima u najbližem okruženju.
6. Bavi se javno, odnosno ne krije to među poznanicima, bar jednim oblikom predviđanja budućnosti – zna da gata, gleda u karte, pasulj…

7. U svakom razgovoru s njom osjećate neku neobjašnjivu tenziju, iako vam je ta osoba možda na prvi pogled draga.

8. Mnogo joj je važnije da zna sve o vašem privatnom životu i tome kako su vaši najbliži, dok o sebi i svom životu vrlo rijetko, gotovo nikada ne priča.

9. Najčešće nosi tamnu, iznošenu odjeću, često i neke “krpe” na sebi i kosa joj je često neuredna. Ne prati modne trendove, niti je zanima šta se sada dešava u zemlji i svijetu. Nema mišljenje oko svakodnevnih pojava.

10. Ide daleko češće od ostalih koje poznajete na sahrane i pomjene. Ako biste je pitali zašto toliko posećuje ta mjesta, ubjeđivala bi vas da pretjerujete i za svaku od osoba zbog koje ide tamo bi rekla da joj je bila važna.

11. Gledaće kako zna da vam s vremena na vrijeme dođe u kuću. Ako primijetite da vam nedostaje neka sitnica sa stola ili neke police kad ona ode, velika je vjerovatnoća da vam je ona uzela za svoje potrebe.

12. Jako se interesuje za vaš ljubavni život. Ukoliko ste sretni po tom pitanju, postavljaće vam puno podpitanja o partneru i vašoj vezi.

13. Ako je pitate o drugima, o svima će znati sve. Pritom će vam iznositi samo “prljavštine” iz njihovog života.

error: Content is protected !!