Narodni ruski recept od crnog grožđa čisti jetru u rekordnom roku

Dobro je poznato da jetra predstavlja takozvanu biohemijsku laboratoriju ljudskog tijela, gdje se odvijaju složeniji procesi.

Jedna od mnogih funkcija koje jetra obavlja je i detoksifikacija. Prekomjerna upotreba lijekova, nepravilna ishrana i određene bakterijske i virusne infekcije često ostavljaju ozbiljne posljedice i predstavljaju pretnju za pravilno funkcionisanje jetre.

Jetra djeluje kao fabrika krvi u tijelu. Ona pomaže organizmu da ojača i stimuliše probavu, kao i da prečisti krv i ukloni sve toksine i otpade iz nje.

Iz ovoga se jasno može zaključiti da čista jetra daje tijelu zdravlje, vitalnost, energiju, svjež izgled i dobro raspoloženje.

Prečišćavanje jetre uz pomoć crnog grožđa počinje sljedećom procedurom: Prvo izaberite grožđice visokog kvaliteta. Budite svjesni da danas kvalitetne grožđice nisu dostupne u najbližem marketu ili prodavnici. Kada kupujete grožđice, izbjegavajte da uzimate one vrlo svijetle i žućkaste, – piše webtribune.rs.

Grožđice svijetle boje se dobijaju kao rezultat tretiranja sumpor dioksidom ili, u najboljem slučaju, uslijed nepoštovanja pravila bojenja. Takođe nemojte birati one koje se „sjaje“. Takve su najvjerovatnije isto hemijski tretirane.

Grožđice visokog kvaliteta nisu sjajne, naborane, ni previše mekane ni previše tvrde (nalik na mekoj gumi). One moraju biti očuvane i neoštećene.

Dobre grožđice bi trebale biti tamne ili braon boje (kada je u pitanju svetlija vrsta grožđa, grožđice su svetlo braon boje). Takođe postoje i crne grožđice plavičaste nijanse koje se prave dehidriranjem tamnijih vinskih tipova grožđa.

Bilo bi idealno ako biste našli grožđice sa malim peteljkama jer su one glavni indikatori prirodno proizvedenih grožđica. Kada odaberete najbolje suhe grožđice koje nisu hemijski obrađene, možete početi da pripremate ovaj recept koji će vam pomoći da očistite jetru.

Očistite jetru pripremanjem ovog tradicionalnog ruskog recepta:

Natopite pola šolje grožđica vrućom vodom i ostavite ih da odstoje 15 minuta i zatim isperite.
Ubacite oprane grožđice u šolju i napunite šolju do vrha prokuhanom vodom ohlađenom do sobne temperature. Ostavite grožđice da odstoje 24 sata (do sljedećeg jutra).
Sljedećeg jutra prije doručka popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat i po ili dva i stavite topao oblog (ili još bolje flašu tople vode) na desnu stranu stomaka.
Ponavljajte ovaj proces prečišćavanja jednom sedmično u periodu od jednog mjeseca (na primjer jednom sedmično u toku mjeseca) i dva puta sedmično.