Narodni običaji: ZAŠTO CIJEPAMO KOŠULJU NOVOPEČENOM OCU?

Neki smatraju da cijepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odjeća više nije odgovarajući omotač.

Sigurno ste bar nekada prisustvovali cijepanju majice muškarcu čija je ljepša polovina dobila bebu, a nekada ste možda i uzeli učešća u ovom običaju. Mnogi, međutim, čak i ako su ovo upražnjavali, ne znaju koje je značenje tog interesantnog postupka. O smislu najradosnijeg cijepanja odjeće postoje različita mišljenja, a ovo su neka od tumačenja.

• Neki smatraju da cijepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odjeća više nije odgovarajući omotač.

• Drugi pak, vjeruju da ovaj običaj vodi korijene iz davnih vremena, kada se djeca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mjestima. Dijete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog vjerovanja se izbjegavala ženska odjeća kad god ima neka muška košulja u blizini. Ako se dijete rodi u kući, onda se odjevni predmet uzimao iz ormana, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

• Vjeruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cijepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima (sada često i žene učestvuju u tome), prenosi neka vrsta sreće muškarca koji je postao otac, i da će oni koji je cijepaju isto postati očevi. Ovo bi, dakle, na neki način, bio ekvivalent hvatanju bidermajera od strane djevojaka na vjenčanjima.

• Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od vjerovanja da će onaj ko uzme djelić iscepane košulje dobti takođe isti pol deteta kao i otac čiju košulju cijepaju, a opet,u drugim krajevima se vjerovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

• Ne znamo da li je neko, i koje, od ovih tumačenja tačno, ali za kraj ostavljamo prilično tačnu šaljivu definiciju cijepanja majice sa jednog humorističkog sajta: “To je ono što momak uradi voljenoj osobi u nastupu strasti, dok za 9 j prijatelji to isto učine njemu u nastupu alkoholisanosti”.