Narodni običaji starih Slavena: NAPRAVITE MAGIČNE RUSKE LUTKICE I PRIVUCITE ZDRAVLJE, BOGATSTVO I LJUBAV!

Izrada magičnih lutki vjerovatno nas odmah asocira na vudu magiju, ali malo je poznata činjenica i da su Stari Slaveni tradicionalno pravili ove čarobne amajlije koje su štitile njihove porodice, usjeve, tjerale zlu energiju i pomagale u pronalasku ljubavi.

Zanimljivo je da ove lutkice nemaju oči jer se vjeruje da kada bi se lutkicama one dodale, izgubile bi svoje magične moći jer tada vidi i ono što ne treba, pa se u nju mogu useliti zli duhovi.

 ZABORAVLJENA ULOGA ŽENE

U današnjem užurbanom svijetu kada svi tragaju za materijalnim stvarima, žene su zaboravile svoju iskonsku funkciju koja je nekada imala ključnu ulogu u očuvanju porodice i njenih tradicionalnih vrijednosti. Jednostavnije rečeno, bile su zadužene za „dušu kuće“.

Ruska narodna tradicija dobro je dokumentovala i njegovala istoriju izrade lutki za zaštitu ili ljubav. U ne tako davna vremena, lutke su se koristile kao žrtve koje su se prinosile različitim bogovima, a ljudi su za uzvrat tražili zdravlje, bogatu sjetvu ili sreću u ljubavi. Žene su se posebno poštovale jer su se povezivale sa silama prirode, anđelima i različitim božanstvima. Ove magične lutkice postale zaštitni znak skoro svake kuće, a seoske djevojčice su od malena učile kako da ih izrađuju i ukrašavaju.

Ukoliko bi se neko dijete na selu razbolilo, majka bi bolesnom djetetu davala magičnu lutkicu da se igra njome kako bi bolest prešla na lutku. Lutka bi se zatim spaljivala a bolest nestajala. Za razliku od vudu lutkica koje se koriste uglavnom za nanošenja zla, ruske tradicionalne lutkice se prave isključivo za zaštitu od mračnih sila i za iscjeljivanje.

Upravo iz ovih razloga, lutkice su bez lica jer one ne smiju predstavljati neku određenu osobu – već namjeru.

RAZLIČITE NAMJENE

Staroslavenska narodna tradicija razlikuje više vrsta lutkica koje se izrađuju u različite svrhe.

Zaštitne lutkice su se tradicionalno pravile odmah po bebinom rođenju, a za stariju djecu početkom proljeća. I na vjenčanjima su ove lutkice bile redovni ukrasi i pokloni koji su mladencima osiguravali brak ispunjen srećom i ljubavi, a novi bračni parovi bi ove lutkice čuvali na posebnom mjestu u spavaćoj sobi.

Za sreću i mir u kući, pravile bi se lutkice od vune ili klasja domaćeg žita, a u tkaninu bi se ušivali novčići koji porodici donose materijalno bogatstvo. Dolaskom proljeća uzimaju se zrna žita iz lutkice i siju na njivi. Kada zrna sazriju, koriste se za izradu novih lutkica.

Ruske domaćice dobro su pazile da u kući uvijek imaju lutku-iscjeliteljku. Ako bi se neki član porodice razbolio, lutka se kači iznad kreveta kako bi upila bolest. Važno je da lutka ima veliki stomak u koji može stati jaje i ljekovito bilje, a uklanjala bi se i spaljivala odmah po ozdravljenju.

Mlade djevojke koje su imale problema u pronalasku partnera, izrađivale su lutku „desetoručicu“ kojom bi privlačile mladoženju. Lutka ima deset ruku što simbolizuje brojne uloge i vrijednosti koje svaka žena ima u društvu. Ona se pravi od slame i ukrašava raznobojnim koncima i tkaninama, i pomaže djevojkama da ih suđeni momak što prije isprosi i odvede u svoj dom.

 NAPRAVITE SAMI SVOJU MAGIČNU LUTKICU

Magične lutkice se izrađuje od prirodnih materijala, kao što su lan, vuna, slama, drvo, glina ili prirodni vosak, zavisno od namjene. Ukrašavati ih možete po želji, a postoji samo jedno bitno pravilo kojeg se trebate pridržavati: pri njihovoj izradi ne smijete koristiti makaze ili bilo kakve oštre predmete čime biste lutkicu mogli povrijediti, odnosno oštetiti jer bi se time uništila njena magična svojstva. Makaze možete koristiti samo za izradu njene odjeće.

Prije izrade, oslobodite se loših misli i počnite sa izradom u dobrom raspoloženju. Ako ste ispunjeni negativnom energijom, mržnjom ili ljutnjom, ona će se prenijeti i u lutke pa će u kući vladati ista negativna atmosfera koja će uzrokovati svađe među ukućanima.

Svakoj lutkici je potrebna namjena, a u tu svrhu stavite je na stol i devet puta izgovorite:

„Ti si moja (navesti namjenu)… zaštitnica kuće, srećonoša, iscjeliteljka, amajlija za ljubav…

(aura.ba)