Narodni običaji i vjerovanja o biljkama: Samljeveno sjeme nevena pomaže da ulovite lopova….

Zašto nije dobro saditi borove u dvorištu. Zašto svaka kuća treba imati čuvarkuću na krovu?  Ako želite da proreknete svoju budućnost prepolovite dinju i jednu polovicu okrenite prema dolje. Ispadnu li koštice to je znak da ćete izgubiti sve što imate. Ne ispadne li niti jedna koštica postat će te bogati u roku od nekoliko mjeseci

 

Od biljaka i biljnih proizvoda uvijek je, u ogromnoj mjeri, zavisio i život čovjeka. Biljke, iako bez svijesti, predstavljaju organizme pune zdravlja, snage i mladosti. Narod smatra da je svaka biljka ljekovita i da je Bog stvorio onoliko biljaka koliko ima bolesti.

U narodnim vjerovanjima je najprisutnije ono bilje s kojim je čovjek bio u svakodnevnom kontaktu ili je od njega imao najviše koristi. Narod tvrdi da onaj koji hoće da se ne napije, na prazan želudac treba da pojede pet gorkih badema.

ANIS – Koristi se u čarolijama protiv zlih duhova. Sok anisa liječi slabost i mučninu. Voda u kojoj se kuhalo sjeme anisa liječi štucavicu.

 ZOHVA/BAZGA – Kora natopljena slanom vodom liječi otekline i bolesti nogu. Čaj od bobica liječi groznicu i začepljenje. Grančica zohve izrezana na devet dijelova, ako se nosi oko vrata kao ogrlica, liječi od padavice. Ogrlica ne smije pasti na zemlju jer gubi svoja svojstva i mora se zamijeniti novom. Bobice zohve kupljene u ivanjskoj noći koriste se kao amajlije protiv vještičjih čini.

BOR –  Japanci vjeruju da zvukovi koje ispuštaju borove grane kad se u njih uvuče vjetar donose sreću i zadovoljstvo, a da borove iglice tjeraju demone. Ako počne padati kiša dok stojite pod borom i ako vam kapi padnu na glavu, te će te noći imati noćne more.

Njemačko vjerovanje kaže da će te izliječiti gušavost ako vežete čvor na vrhu najvišeg bora. Češko vjerovanje govori da nećete moći biti ubijeni vatrenim oružjem ako pojedete sjeme borovog češera i to onog s najviše grane.

Ne sadite borove u dvorištu jer koliko ih zasadite toliko će članova vaše porodice umrijeti.

BOŽUR  – Štiti od seksualnih demona, padavice i groznice. Da izliječite padavicu izrežite korijen božura na kockice, nanižite ih na konac i nosite oko vrata kao ogrlicu. Promijenite je kad se kockice korijena osuše. Uzet u napitku, osušen i smrvljen u prah, liječi nervozu i živce.

 CIKLAMA – Kao dodatak vinu služi kao opojno sredstvo. Njen se korijen koristi u ljubavnim napitcima i čarolijama.

ČUVARKUĆA – Kuću na kojoj raste čuva od udaraca groma, a ako raste na krovu štiti je od požara. Sok iz listova nanesen na čelo i sljepoočnice liječi od glavobolje.

DINJA – Da proreknete svoju budućnost prepolovite dinju i jednu polovicu okrenite prema dolje. Ispadnu li koštice to je znak da ćete izgubiti sve što imate. Ne ispadne li niti jedna koštica postat će te bogati u roku od nekoliko mjeseci.

 DJETELINA – Neudana žena koja se pod svaku cijenu želi udati treba učiniti sljedeće: pronađite djetelinu s četiri lista i metalnom je pribadačom pribijte iznad ulaznih vrata svog stana ili kuće. Prvi neoženjeni muškarac koji prođe ispod tih vrata oženit će se s vama. Isto vrijedi i ako pojedete djetelinu s četiri lista, prvi neoženjeni muškarac koga sretnete postat će vam suprug. Djetelina se ne smije kositi za vrijeme mladog mjeseca jer će stoka koja jede takvu djetelinu dobiti slinavku.

 GRAH – je moćni seksualni simbol i simbol plodnosti. Muškarce čini potentnima, ali kod žena može uzrokovati sterilnost. Koristi se i kao hamajlija protiv vještičjih čini i uroka. U Egiptu je bio zabranjen svećenicima, a Grci i Rimljani su ga smatrali svetim.

Sok dobiven iz cvijeta vrtnog graha koristi se za uklanjanje bora i mrlja s lica. Ako ste kuhali grah i zagorio vam je, stavite posudu u hladnu vodu i okus zagorjelog će nestati. Bijeli grah kuhajte tako da u vodu stavite tri crna kamenčića, ali ne smijete iste kamenčiće koristiti više od tri puta. Ako posađene stabljike graha izniknu bijele umjesto zelene bit će smrti u porodici.

 HRAST – Srušiti zdravi hrast znak je nesreće, posebno ako na njemu raste imela. Ako to ipak učinite, ostavite nešto imele na panju kako bi ponovno narasla. Kad vam neko u porodici umre, idite i požalite se prvom hrastu i on će vas zaštititi. Sadite hrastove kad je mjesec u zadnjoj četvrti jer će te se tako osigurati da će te dobiti novac.

Ako u januaru vjetar iskrivi hrastove u jesen će žetva biti dobra. Lovci koji sebi žele osigurati dobar ulov neka odrežu hrastovu granu i preskoče preko nje zajedno sa svojim psima ili neka uz sebe kao hamajliju uvijek nose vučju pandžu ili veprov zub, kamenčić s pojilišta divljih zvijeri i grančicu bosiljka.

 IMELA – Da otvorite bravu stavite grančicu imele u nju. Nosite je oko vrata da odvratite vještice od sebe. Liječi padavicu, akne, bolove, rane, donosi ljubav, sreću i dobro zdravlje.

Iscrtajte krug ispred vatre i uzmite dva lista imele. Jednom listu dajte ime vaše ijubavi, a drugom svoje ime. Ono s imenom vaše ljubavi stavite izvan, a ono s vašim unutar kruga. Priča kaže da će te se oženiti ako list vaše ljubavi skoči unutar kruga.

Imela liječi iscrpljenost i stres. Naberite je za vrijeme punog mjeseca u martu, složite mali vijenac i objesite je u svojoj dnevnoj sobi. Neka tamo ostane cijele godine, štiteći vas i vaše ukućane.

Ujedno liječi i trovanje, ali samo ako je zlatnim srpom skinuta s hrastova stabla i ako nije dotakla zemlju, jer u suprotnom donosi nesreću. Takva imela štiti i od zlih duhova i pomaže kod plodnosti. Austrijsko vjerovanje govori o tome da će te ugodno spavati i imati lijepe snove ako stavite imelu na vrata svoje spavaće sobe.

JAGODE – Koliko jagoda prvi put u proljeće pojedete toliko će vam trebati čaša vina da se napijete. Uvijek sadite nekoliko vrsta jagoda jer će te tako uvijek imati dobar urod.

JASEN – Njegova se kora koristi u receptima protiv bolesti jetre i slezene. Voda u kojoj se kuhalo jasenovo lišće pije se jutro nakon velike gozbe i služi za smanjenje težine.

Ako ste žena nosite list jasena u lijevoj rukavici da prepoznate muškarca za kojeg će te se udati jer će on biti prvi kojeg sretnete nakon što stavite list. Ako je stavite u desnu prvi muškarac koga vidite postat će vam ljubavnik, a ako list stavite u džep ili torbu štitit će vas od zlih duhova.

Ako je vašu kravu ugrizla zmija vežite joj oko vrata svežnjić jasenovih grančica jer će one izvući otrov iz nje. Manje je opasno staviti joj grančicu jasena u jasle ako mislite da je neko bacio uroke na nju. Za svaki slučaj, vežite joj grančicu jasena za rogove jer će je to općenito štititi od zla. Jednim udarcem jasenove grane možete ubiti zmiju.

 KADULJA – Liječi bolesti živaca. Osobi koja ima epileptični napad iscijedite u usta sok lišća kadulje.

 KOPRIVA – Koristi se u napicima kao afrodizijak. Kao hamajlija se koristi protiv zlih duhova. Stavlja se na kožu da se zaustavi krvarenje.

 KRASTAVAC – Sprječava požudu. Trudnice nikada ne bi trebale kiseliti krastavce jer će krastavci u kratkom vremenu potpuno omekšati i biti bezukusni.

Ako ih žena sprema za vrijeme svog mjesečnog ciklusa krastavci će se pokvariti. Osobe koje vole kisele krastavce i koje ih jedu u velikim količinama imaju problema sa žuči.

 KUKURIJEK – Crni kukurijek koristi se protiv glavobolje. Oba, crni i zeleni, koriste se u receptima protiv gubitka razuma i melanholije. Nikad ga ne unosite u kuću jer donosi glavobolju, a i kokoši će vam prestati nositi jaja.

 KUKURUZ – Grmi li u novembru, kukuruz će dobro roditi, kao i ako u junu bude sušno vrijeme. Vjeruje se da kukuruz bolje raste za vrijeme mjesečine nego u toku tamnih noći. Nije dobro spaljivati kukuruzne klipove jer se kaže da će vam sljedeće ljeto žega spaliti urod.

Stavite na ploču štednjaka nekoliko zrna kukuruza i dajte im imena svojih prijatelja. Onaj prijatelj čije se zrno prvo pretvori u kokicu prvi će se udati ili oženiti.

Sadite li kukuruz i preskočite li jedan red, netko će vam u porodici umrijeti prije nego što ponovno budete sadili kukuruz.

 KUPUS – Listovi kupusa, ako se koriste kao oblog, izvlače groznicu. Želite li saznati za kakvu će te se osobu udati zavežite sebi oči i otiđite u vrt. Tamo napipajte kupus i iščupajte ga, pa provjerite njegovo korijenje. Ako je ravno, udat će te se za zgodnog muškarca, a ako je grbavo muž će vam biti ružan. Bitno je također i da je na korijenju mnogo zemlje jer što je više zemlje na njemu muž će vam biti bogatiji. Ako se zasađeni kupus ne pretvori u glavice nego odmah ide u sjeme to je znak smrti u porodici.

LOVOR – Pomaže kod mokrenja nakon poroda, a također i kao lijek za nervozu i paralizu. U tu svrhu sušite lišće i sameljite ga u prah. Lišće lovora se često koristi i kao hamajlija ako se na njemu napišu magične riječi.

 LUBENICA – Vjeruje se da će vam u želucu izrasti lubenica budete li gutali njene koštice. Ako otvorite veliku lubenicu i vidite da je nezrela, u porodici će vam doći bolest i tuga.

Lubenice je dobro saditi za vrijeme vladavine horoskopskog znaka Raka jer će takve lubenice imati samo jedan rod, ali će sigurno biti slatke.

 LJILJAN – Kinesko vjerovanje govori o tome da dok god je ljiljana u kući u tu kuću neće ući zlo. Prvi bijeli ljiljan koji vidite donijet će vam snagu. Ako je neko krivo optužen i pogubljen nevin na njegovu će grobu iznići tri bijela ljiljana. Zakopajte komad stare kože tamo gdje rastu ljiljani i spoznat će te sve zločine koji su se dogodili u prošlosti. Ako vam u vrtu cijelo ljeto cvjetaju ljiljani, zimi će vaša porodica imati problema.

Na Uskrs, Vaskrs ili bajram posadite lukovicu ljiljana omotanu papirićem s imenom vaše simpatije. Koliko visoko ljiljan naraste tolika je njegova ili njena ljubav prema vama. Ako nevjesti date ljiljan bit će snažna, čestita i odolijevat će izazovima.

 LJUBIČICE – Berite ih u proljeće jer donose sreću i ostvaruju vam želje. Lišće ljubičice zacjeljuje rane i tjera zle duhove. Vjenčić od ljubičica, ako ga stavite na glavu, izliječit će vam glavobolju i vrtoglavicu. Bol u očima liječe ljubičice prokuhane u ulju. Pojedite prve tri ljubičice koje nađete u proljeće i to ljeto nećete biti bolesni.

MAČJA METVICA – Napitak od osušene mačje metvice liječi žene od histerije, a potiče i mjesečnicu. Kad se njen sok pije pomiješan s vinom ozljede lakše zacjeljuju.

MAJČINA DUŠICA – Liječi od astme i plućnih bolesti te sprječava noćne more.

MASLAČAK – Ako vam vjetar otpuhne maslačak u lice primit će te važno poslovno pismo. Vjeruje da otpuhujući sjemenke maslačka možete tačno utvrditi koliko je sati jer će te u jednom dahu moći otpuhnuti upravo onoliko sjemenki koliko je upravo sati. Ako se cvijet maslačka razleti kad nema vjetra uskoro će kišiti. Otpuhnite maslačak i koliko sjemenki ostane na stabljici toliko će te djece imati.

 MRKVA – Koristi se u ljubavnim napicima, a stari su je Grci smatrali snažnim afrodizijakom. Kad se uzima s vinom pomaže kod začeća. Jedite mrkvu i imat ćete dobar ten.

NARCIS – Koristi se u ljubavnim napicima, a njegov korijen liječi i zacjeljuje rane, smanjuje bolove i otekline. Ne unosite prve narcise u kuću jer donose smrt i neće vam se izleći pačiči.

 NEVEN – Sjeme nevena samljeveno u prah pomoći će da ulovite lopova. Stavite ga ispod glave kad spavate ako se bojite da će te biti opljačkani. Koristi se u napicima za liječenje groznice.

ORAHOVE LJUSKE – Ne smiju se spaljivati u peći jer druge godine orasi neće roditi, odnosno osušit će se i otpasti.

PAPRAT – Sjeme muške paprati koristi se u ljubavnim napicima. Sjeme ženske koristi se u čarolijama nevidljivosti. Bere se na ivanjsku noć između jedanaest navečer i ponoći.

Ne darujte paprat jer to znači da darujete tugu. Kad sadite paprat, na dno posude uvijek stavite par zrna zobi tako da biljka može lijepo napredovati. Dobro je paprat zalijevati vodom u kojoj ste prali rublje uprljano menstrualnom krvlju. Ako vam je paprat počela venuti dodajte zemlji kašiku  ulja i biljka će se oporaviti.

PAPRIKA – Ljuta paprika, kad se uzima u napitku, sprječava trovanje.

PIJETLOVA KRUNA (PERJANICA) – Cvijet koji ne vene. Predstavlja besmrtnost i koristi se u čarolijama za dug život. Cvijet crvene perjanice osušen i smrvljen u prah zaustavlja mjesečnicu i krvarenja. Cvijeće bijele perjanice koristi se kod spolnih bolesti.

 RUZMARIN – Njegovo se ulje koristi u napicima za očuvanje ljubavi i za bolje pamćenje. Koristi se i kao hamajlija protiv zlih duhova, a stavljen iznad kreveta štiti od noćnih mora.

SALATA – Koristi se u ljubavnim napicima. Sok od salate popijen prije spavanja olakšava san.

 SMOKVA – Koristi se u ljubavnim napicima. Liječi otekline, a žena uz njenu pomoć može začarati muškarca.

 SUNCOKRET – Služi za zaštitu od zlih duhova. Sjeme kao sastojak napitaka čini žene plodnima. Spavajte sa suncokretom pod jastukom da doznate istinu.

VINOVA LOZA –  Pada li kiša na Uskrs, vinova loza neće roditi. Navući će te na sebe nesreću budete li spaljivali vinovu lozu.

 VISIBABA – Ako je ugledate prvi dan proljeća nemojte je ubrati i unijeti u kuću jer će te na sebe navući nesreću, a neki tvrde čak i smrt. Ako pojedete prvu visibabu nećete potamnjeti tog ljeta.

ZOB – Trljajte lice zobenim brašnom svakog jutra kako biste imali lijepu kožu.

ŽIR – Stavite nekoliko žirova u vrećicu i objesite je djetetu oko vrata i to će ga zaštititi. Ako žir stavite na prozor štitit će kuću od udarca munje.