Narodni napitak od hrena za brzo liječenje kašlja

Hren (Armoracia) je biljni rod iz porodice krstašica (Brassicaceae), poznat po svome ljutom korijenu.

Hren je trajnica koja će niknuti čak i ako je ostao tek komadić korijena (podanka) u zemlji. Stabljika je uspravna, i u gornjem dijelu razgranata. Listovi su veliki, nazubljenih i valovitih rubova. Maleni cvjetovi skupljeni su u grozdaste cvatove, veličine 5 do 7 mm, a sastoje se od četiri lapa i vjenčića od 4 latice. Plod je okrugla komuška promjera oko 5 mm, sa sjemenkama.

Osim što korijen koristi kao začin i dodatak mesu, hren je i ljekovit. Prirodni je antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem. Potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želudca. Koristi kao lijek protiv artritisa, kašlja i reume, ali na koži može izazvati plikove i opekline, proljev, znojenje, te krvarenje u bubrezima.

Eko kako ćete napraviti svoj pripravak od hrena protiv kašlja

U svježe naribani hren dodajte malo jabučnog ili vinskog octa i malo meda te nekoliko puta na dan uzimajte po jednu kašiku.

Sastojci:

1 kašika svježe naribanog hrena
1 kašika nasjeckanog luka
5 kaška vode
5 kašičica meda

Priprema:

Pomiješajte hren s medom, dodajte luk i vodu te dobro promiješajte. Kratko prokuhajte pa ohladite. Uzimajte nekoliko puta na dan po jednu kašičicu.

Napomena:

Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.