Narodne priče iz Krajine: Kako je u Kladuši, nakon pokopa u mezar, Đulin muž dolazio svako veče u njenu sobu

Muž Đule B. iz Velike Kladuše poslije pokopa u kabur dolazio svako veče u njenu sobu, te u strahu za sebe i malu djecu povjerila se svekrvi koja joj je dala savjet da na četiri strane kuće stavi po glogovu šibu, a nakon toga povampireni muž nije više dolazio

Vampiri (vukozlačine, lampiri) su mrtvaci “koji se dižu iz svojih grobova i vode strašan noćni život.” Nalaze se na samotnim mjestima, mezarjima, potocima i raskršćima. Ima više razloga zašto se neko povampiri (polampiri), a najpoznatiji je onaj “ako mejita preskoči mačka.” Zato se kućna mačka obavezno i danas zatvara negdje dok ne prođe dženaza.

Drugi razlozi nastanka vampira jesu incesti i drugi teški grijesi zbog kojih duša nejma kud na onaj svijet. Ljudi koji se povampire uzimaju oblik pune mješine, te ulaze u kuću svoje rodbine ili nečiju drugu i budu u njima dok prvi horozi ne zapjevaju.

Takav slučaj desio se prije četiri decenije u Velikoj Kladuši izvjesnoj Đuli B., kada joj je u bolesti muž umro, vrlo mlad. Iza njega je ostala sama sa troje male djece i svekrvom u kući. Po njenom kazivanju, on je poslije pokopa, nakon nekoliko dana, dolazio svako veče u njenu sobu. Vidjela ga je, ali nikada nije pričala šta se događalo prilikom tih susreta.

U strahu povjerila se svekrvi koja joj je dala savjet da na četiri strane kuće stavi po glogovu šibu. Poslije toga povampireni muž nije više dolazio. (aura.ba)