Narodne izreke za sva vremena: “Ako hoćeš da znaš kakav je neko, daj mu štap (vlast” u ruke!”; žena muža nosi na licu, a muž ženu na košulji!

Izreke nastale u narodu su svevremene, sa moralnim poukama koje nikad ne zastarijevaju, (često) sa dozom humora koji je još uvijek i svugdje aktuelan Predstavljamo vam 12 izreka i pouka, za svaki mjesec po jednu, kako bismo bili bolji, mudriji, zdraviji, sretniji i zahvalniji kao stari preci naši.


1. “Ako činiš dobro, ne udaraj u veliko zvono.” Ili: “Da se riječi kupuju, manje bi se govorile.”

Pokažimo humanost, saosjećanje i empatiju u svakoj prilici, ali probajmo da zadržimo to za sebe. Činimo dobro radi njega samog i drugih, a ne radi sebe. Vidjećete, bićete jednako ispunjeni dobrotom iako o vašoj humanosti niko ne priča. S druge strane, mnogogovorljivost nije pozitivna osobina, naročito ako nema šta pametno da se kaže. Ćutljivost je vazda bila odlika umnijih ljudi.

2. “Veselo srce pola zdravlja.”

Trudimo se da ne brinemo suviše. Brinuli, ne brinuli… probleme brigom ne možemo riješiti. Sačuvajmo zdravlje da bismo mogli rješavati brige.

3. “U nevolji ne treba plakati, nego lijeka tražiti.” Ili: “Ako želiš jezgro, slomi ljusku.”

Pouka koja se nadovezuje na prethodnu. Od očajanja nema ništa. Sačuvajmo zdravlje i živce kako bismo se spremno uhvatili u koštac sa nevoljama.

4. “Bolje je i malo s blagoslovom, negoli i dosta s prokletstvom.” Ili: “Bolje je u kolibi pjevati nego u dvoru plakati.

Budite zahvalni na malim stvarima, koje su tu vašom zaslugom. Na hrđav način sticati ono što mislite da vam nedostaje u životu, nikom nije donijelo dobro. Kad tad, biće naplaćeno sa kamatom. Sreća nije u materijalnom svijetu.

5. “Gdje je sloga tu je i pobjeda.”

Da sloga kuću gradi ne samo da je poznato od pamtivijeka, već je to princip kojeg se pridržavaju svi umni narodi i uređena društva i u 21. vijeku. Zajedno smo i ljepši i jači!

6. “Žena muža nosi na licu, a muž ženu na košulji.”

Ako je muž dobar ženi, ona će biti zadovoljna i vesela, a ako je žena mužu dobra, on će uvijek imati lijepu i čistu košulju odn. biće mu vraćeno s ljubavlju i zahvalnošću.

7. “Više je ljudi pomrlo od jela i pića nego od gladi i žeđi.”

Halapljivost nikad nije bila dobra osobina, što pokazuju i mnoge bolesti koje proističu iz ovog grijeha. Budimo umjereni u svemu.

8. “Ljubav nema godina: ona se uvijek rađa.”

Nikad nije kasno da iznova zavolimo, niti je starost znak da treba prestati pokazivati ljubav dragim osobama.

9. “Čovjek ima samo ono što daje.”

Još jedna pouka o davanju i pomaganju. Ako dobrotu imamo, a ne dijelimo je drugima, onda nam ona ništa i ne znači.

10. “Ako je kratak dan, duga je godina.”

11. Ono što ne možeš da završiš danas, završićeš drugi put. Ali: “Ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra.”

12. “Ako hoćeš da znaš kakav je neko, daj mu štap u ruke.”(vlast)

Čovjek se najbolje i navjernije prikazuje u radu i vlasti. (aura.ba)