Narodna vjerovanja za predmete u kući: Ako stane zidni sat – selidba na vidiku, ako se vrata zalupe za vama – ne idite na taj put!

Kad se sami zatvore prozori, to je upozorenje da se treba zaštiti od nekoga ko dolazi u naš život. O znacima upozorenja treba razmisliti, protumačiti ih i uzeti stvar u svoje ruke. Vremenom ćemo naučiti kako da i sami prepoznajemo govor sopstvenog duha koji želi nešto da nam kaže ali to do nas ne može da dopre.

Osim sujevjerja vezanih za važne događaje, situacije i stanja, i onih koja su zasnovana na ličnom iskustvu prepoznavanja povoljnih i nepovoljnih znakova za nas lično, postoji i grupa sujevjerja vezana za uređenje i predmete u domu.

I ona, sudeći po knjigama mnogih antropologa i psihoanalitičara, jesu duboka podsvjesna znanja – zapisana u našem genetskom kodu i većina nas iz ljudskog roda ih prihvati i odnosi se prema njima sa dozom nenamjerne radosti ili potajnim strahom – na isti način na koji se miš penje kada ugleda mačku ili se mačka trgne kada ugleda psa…

VRATA koja se zalupe prije nego što smo izašli ili kvaka koja se zaglavila upozorenje su da ne treba da idemo tamo gdje smo naumili.

KLJUČ koji se zaglavi dok bismo mi nekome da otvorimo vrata naše kuće znak je da nam ta osoba ili ne prija ili nam ne želi dobro.

PROZORI – kad se sami zatvore upozorenje su da se treba zaštiti od nekoga ko dolazi u naš život.

STAKLO NA PROZORU – kad samo pukne upozorava na da smo se osamili a pomoć nam je neophodna i ona pristiže pa je treba dočekati – obično se krije u prvoj osobi koja nas posjeti ili pozove.

VAZA U KOJOJ SU CVIJEĆE I VODA – ukoliko pukne sama i voda se prospe znak je da smo izbjegli veliku tragediju.

STAKLO U RAMU SLIKE – ako pukne samo od sebe znak je da osobu čija je slika u ramu treba zaštiti ili joj treba pomoć.

ORMAR sa garderobom koji se sam otvara ili odškrine znak je da neko spletkari protiv nas.

FIOKA NA RADNOM STOLU ukoliko sama ispadne iz ležišta može značiti neuspjeh onoga što se u to vrijeme radi.

OGLEDALO koje pukne samo je znak raskida ljubavne veze ili braka.