NARODNA VJEROVANJA: Šta znači kada na košulji imate neparan broj dugmića; kada obučete odjeću sa tufnama, plavih komada…

Koliko puta vam se desilo da u brzini obučete dvije različite čarape ili majicu naopačke?

Kada je odjeća i oblačenje u pitanju, kod nas važe mnoga narodna vjerovanja. Zanimljiva tumačenja će neke ljude čak ubijediti da stvari ostave kako jesu, jer će sigurno imati sreće. Evo nekih od najčešćih narodnih vjerovanja u vezi odeće.

Nošenje odjeće naopačke
Ukoliko obučete nešto od odjeće naopako, i to slučajno, taj dan bi nešto trebalo da vas obraduje. Kada vam neko kaže da ste pogrešno obukli komad odjeće, samo se nasmiješite, i nikako se ne presvlačite kako bi odjeću namjestili kako treba, jer će vas sreća pratiti tokom cijelog dana ako ostavite stvari kako jesu.

Dugmad
Ukoliko imate neparan broj dugmića na odjeći, to bi trebalo da vam donese posebnu sreću. Ono što u narodu važi još vezano za dugiće jeste da ukoliko pronađete dugme, samo ga stavite u džep jer će vam to donijeti još sreće. Zanimljivo je i vjerovanje da ako nekome poklonite dugme, to važi kao simbol prijateljstva.

Odjeća sa tufnama
Kružići na odjeći, prema vjerovanju, privlače novac jer svojim oblikom podsjećaju i sami na novčiće. I zato, brzo do ormara kako biste izvadili neki komad na tufne, pare će ubrzo biti na računu.

Nošenje plave odjeće
U nekim dijelovima svijeta se smatra da je plava boja magnet za uspjeh. Pošto je nebo plave boje, nošenje iste simbolizuje stapanje sa nebom koje je pak simbol beskraja i beskrajnih mogućnosti. Poznato je i da mlada na dan vjenčanja treba da nosi nešto plavo za sreću.

Cipele
Ukoliko se pertle na vašoj obući uporno odvezuju, po narodnom vjerovanju to znači da ćete dobiti dobre vijesti putem pošte. Jednom u životu poklonite cipele nekom, jer ukoliko to ne učinite u slijedećem životu ćete hodati bosi, kažu stara vjerovanja.

Rasparene čarape
Tradicionalno se smatra da ako ste obukli rasparene čarape, zaštićeni ste od uroka. U posljednje vrijeme je to i u trendu, pa vam neće biti teško da tjerate urok.