NARODNA VJEROVANJA O PROLJEĆU: Zašto treba pojesti prvu ljubičicu ove godine?

Čovjek je oduvijek težio da da dublji smisao svemu što ga je okruživalo. Tako se i danas zadržalo vjerovanje da djetelina sa četiri lista donosi sreću, ali to nije sve što se tiče djeteline.

Kada je riječ o djeteline vjeruje se da su sretne one sa 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova to je više sreće. Nesreću donose djeteline sa 5 i 7 listova, pa ukoliko ih pronađete, trebalo bi odmah da ih uništite. Više sreće donese ona djetelina koju slučajno nađete, nego one koje namjerno tražite.

Kad pronađete sretnu djetelinu treba da je otkinete noktima ili zubima, da je staviti u svilenu maramicu i da je nosite uz srce, a da o njoj nikome ne pričate. Najveću sreću donosi djetelina sa devet listova, ali je veoma rijetka, a nosi se uz sebe i noću i danju.

Kada su u pitanju vjesnici proljeća, jedno interesantno vjerovanje vezuje se baš za ljubičicu. Tako prvu ljubičicu koju u proljeće nađete, treba da pojedete jer je to način da privučete ljubav. Ako to uradite, vaši najbliži će vam biti i više nego naklonjeni čitave godine, a svađe i rasprave će izostati.

Još jedno narodno vjerovanje vezuje se za ptice, a to su upravo rode, koje na proljeće naseljavaju naše krajeve.Ako vam se desi da vidite rodu da mirno sjedi ili stoji na krovu vaše kuće, u kuću će vam se useliti mir i sreća. Kad čujete rodu da klepeće, imaćete štete u kući.