Narodna vjerovanja o novcu: KADA NAĐETE NOVAC, NEMOJTE GA ZADRŽAVATI KOD SEBE, DONOSI PEHOVE!

Nekada su naši stari se trudili na razne načine da ono što imaju zaštite, prištede, pa i zarade, a nešto od tih svojih vjerovanja su ostavljali u naslijeđe koje se prenosi s koljena na koljeno. To novim generacijama često zvuči smiješno, nelogično, pa čak i apsurdno, pa mu ne pridaju značaja, bar ne dok muka ne natjera. Ipak, mi vam prenosimo neka narodna vjerovanja koja vam u određenim situacijama mogu biti od koristi i kojima možete uvećati svotu “šteka”, sačuvati zaradu od crne magije.

Pehovi
Prema vrijednosti kovanog novca nikada se nemojte odnositi bahato zanemarujući ga, govorili su naši preci od davnina. Vjeruje se da rasipanjem “sitnog” novca čovjek priziva peh, baksuz. Sjetite se one stare izreke: „Zrno po zrno – pogača“. Osim toga, pronađen novčić, simbolizuje mali dobitak, odnosno sreću, jer onaj ko ga je izgubio nije imao veliku štetu.

Loša energija
Kada nađete pare, a ne možete da pronađete onog ko ih je izgubio, potrošite ih tako što će te njima nekome pomoći, ili na provod, a nikako kupovinom nekog predmeta, jer se veruje da poprima lošu energiju.