Narodna vjerovanja o drveću zvuče i pomalo zastrašujuće: KOJE DRVO NIKAKO NE SMIJE BITI ISPRED KUĆE?

Ovo su stara narodna verovanja u vezi sa pojedinim vrstama drveća

Bagrem
Bagrem nije dobro drvo i zato ne treba da bude blizu kuće. Stari ljudi su bagrem zvali nerod (bez roda). Kalemljenje bagrema je skrnavljenje.

Bor
Ako je bor namjerno posađen na nekom znamenitom mjestu, ili ga je posadila neka važna ličnost (kralj), onda postaje značajan i tu se okuplja narod.

Breza
Naši stari su od grana breze pravili metle. Breza je prokleto drvo jer su Spasitelja šibali brezovim granama. Od suhe kore breze se prave baklje (lile) koje se pale na Ivanjdan ili Petrovdan.

Vrba
Vrba u narodnim vjerovanjima i religiji ima značajno mjesto. Vrbovim grančicama se udaraju (šibaju) djeca. Vrba Iva sa svojim pupoljcima je vijesnik proljeća. Čim vrba ozeleni (vrbopuc), narod vjeruje da kod žena poraste polna želja.

Glog
Stari su vjerovali da je glogov štap (kolac) najmoćnije sredstvo protiv vampira i zlih duhova – demona. Cvijet i plod gloga se u narodnoj medicini upotrebljavaju za liječenje srca.

Drijen
Drijen je drvo koje prvo cvjeta u proljeće, a posljednje zrele plodove daje u jesen. Drijen se povezuje sa zdravljem i njime se kiti o Đurđevdanu.

Dud
Crni dud potiče iz Turske, a bijeli iz Kine. Obje sorte duda imaju ljekovita i hranljiva svojstva. Nije dobro za kuću i ukućane ako se žile duda podvuku pod kuću, cijela kuća će izumrijeti i opustiti.

Jabuka
Jabuka je simbol prijateljstva i ljubavi prema bližnjem . Sadnja i kalemljenje raznih sorti jabuka (slatke, mirišljave ili kisele), kod balkanskih naroda je značilo obavezu i čast. Ko nije kalemio voćke, nije smio ni da ih siječe.

Lipa
Lipa je kod Slovena bila sveto drvo. Sadi se daleko od kuće (bar 100 m) i ona svojim mirisnim cvjetovima osvježava okolinu i daje pčelama dobru pašu, a one lipov med koji je bio osnovna sirovina za pravljenje medovine.

Orah
Kad na svetog Iliju(Aleđun (2. avgust) zagrmi, pocrvljaće orasi. Od ploda sitno samljevenog oraha stari su cijedili ulje za jelo (10 kg oraha = 1 litar ulja). Orahovo drvo nije dobro u blizini kuće, kako zbog žila, tako i zbog sjenke koja pada na kuću. Nije dobro sjediti u hladovini orahovog drveta.