Narodna vjerovanja: NIKADA SE NE LJUBITE NA STEPENICAMA

Čovjekova želja da sagleda budućnost, da se osigura kako bi izbjegao nesreću, gubitak i neugodne situacije, odnosno da nađe put do sreće, zdravlja, bogatstva i ispunjenja drugih želja, urodila je nastojanjem da svojim znanjem pređe granicu realnog i mogućeg. U tom naporu, generacije su prikupljale iskustva, koja su dobila izraz u n arodnom praznovjerju. Donosimo vam kratak pregled najpopularnijih, vezanih za ljubav

Brojna iskustva generacija, čije se porijeklo gubi u tami vremena, poznata pod imenom “narodno”, odnosno “popularno praznovjerje”, pokušavaju nam reći – na osnovu raznih znakova, darova, susreta i drugih situacija – šta će se uskoro dogoditi. Bez obzira što već sama riječ praznovjerje daje jasnu naznaku o kakvom je “znanju” riječ, treba naglasiti da se, barem neke, poruke, odnosno pretkazanja koja proizilaze iz njih, ipak ostvaruju. Drugo je pitanje u kojoj mjeri.

U odgovoru na ova pitanja, mogli busmo reći da praznovjerja, kao uostalom i većina proročanstava, govore o onom što se može dogoditi. Naime, u krajnjoj liniji, čovjek je, barem do izvjesne mjere, ipak gospodar vlastite sudbine. To vrijedi za sva područja života, pa tako i za ljubav.

Prvi poljubac – u sjaju mladog Mjeseca

Djevojci, koja je prvi put ugledala, ili prvi put poljubila izabranika svoga srca u sjaju mladog Mjeseca, sudbina je namijenila izuzetno veliku sreću. Ona će se ubrzo udati, a njen brak bit će blagoslovljen trajnom ljubavi. Isto tako ona nikada neće osjetiti nevolje siromaštva. Također, dobar je znak ako zaljubljena djevojka, misleći na svoga dragog, čuje kukurijekanje pijetla. I to je nagovještaj da će se uskoro udati.

Ako je moguće, mjesto sastanaka zaljubljenih trebalo bi biti na obronku, na padini brda, u blizini rijeke, obale mora ili obale jezera. Isto tako dobro je mjesto za ljubavne sastanke i – sredina šume. Govori se da ta mjesta djeluju pozitivno na trajnost ljubavi i veze. Uvijek treba, međutim, izbjegavati blizinu jablana, odnosno topola.
Kad djevojka ili mladić pišu ljubavno pismo, sreću donosi, ako ga dovrše kad otkuca ponoć i ako ga bace u poštansko sanduče, kad pun Mjesec obasjava nježnom svjetlošću ulice i krovove kuća. Isto se tako priča, ako ljubavni par dok šeće, susretne crnu mačku, bijelog konja, ili pak ponija, da to donosi sreću.

Najbolje vrijeme za ženidbenu ponudu je u petak naveče, a zaruke bi trebale biti objavljene u subotu. Prelomljen novčić na dvoje, pri čemu djevojka čuva jednu, a mladić drugu polovinu, garancija je vjernosti i trajnosti veze. Isto tako, čuvanje uvojka kose partnera, odbnosno partnerice daje sigurnost trajnosti osjećaja.

Najbolje vrijeme za vjenčanje

Najpovoljnije vrijeme za klapanje braka, prema rimskoj tradiciji je juni.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!