Narodna vjerovanja: NE DAJI DJETETU JAJE U RUKE, BIĆE MUTAVO, A AKO MAZI MAČKU BIĆE DLAKAVO!

Sigurno ste bar jednom u toku trudnoće čule neku od šašavih bapskih izreka. I to da vam neko baš ozbiljno sugeriše da ne “širite pelene noću” i da “ne krpite dječije stvari” ili da vam se beba, daleko bilo, “slučajno ne pogleda u ogledalo” , jer “to ne valja”.

Naravno, u svakoj zemlji na svijetu to postoji, ali nekako se čini da su ove naše bapske priče najoriginalnije, pa se na forumu ana.rs povela žestoka “bitka” u nadmetanju forumašica koja će da podijeli što zanimljiviju i smiješniju priču koju je čula kada je bila trudna. Sve kreće od čuvenog jajeta. Naime, jedna od forumašica je podijelila ovu priču o bebi j jajetu:

Uslijedile su brojne reakcije, ali i nove priče iz narodne riznice, poput poput “ako trudnica mazi mačku, baba će joj biti dlakava”, “trudnica ne smije da se uhvati za stomak ako vidi nešto ružno, jer će dijete biti ružno”, pa čak i “trudnica ne smije da prekrsti noge, jer će se bebi obmotati pupčana vrpca oko vrata”.

Na forumu ana.rs kažu da malo dijete “ne smije da jede ribu”, a evo i zašto.Jedna od forumašica je podijelila svoje iskustvo zašto ne treba dječije stvari okretati naopako.

Vodila se rasprava i o otkrivanju pola bebe, a se tako prema narodnoj predaji pol djeteta može “lako” otkriti i bez ultrazvuka. Dovoljno je da “posolite” trudnicu.