Narodna vjerovanja: Momku nikada ne poklanjajte sat, a ko pjeva za stolom oženiće se luđakinjom!

Bapske priče ili ne, još od djetinjstva su nas učili brojnim “pravilima” koja se primjenjuju da bi se, navodno, izbjegla svađa ili podstakla sreća u različitim segmentima života.

Jedno od takvih, neobičnih vjerovanja je i da se upljač ne poklanja, jer to nagovještava svađu. Također, ako se ruke, pri rukovanju četiri osobe, ukrste, vjeruje se da će među njima izbiti svađa.

U gostima se nikada ne ostavlja nepopijeno piće, jer im se, prema vjerovanju, tako ostavlja svađa u kući. Također, ne valja ni sjediti skrštenih ruku u kući jer to sluti na nesreću i tugu, a ni mijenjati vjerenički prsten, da se život ne bi preokrenuo.

Ako djevojka pokloni sat momku, ili on njoj, slijedi im raskid, a u kući u kojoj se sto ljulja glavnu riječ vodi žena. Vjeruje se i da razbijena čaša u kući nagovještava sreću, kao i da će onaj ko jede mrvice sa stola biti bogat.

Još jedno od neobičnih pravila je da se nikako ne smije pjevati za vrijeme jela. Navodno, taj koji pjeva za stolom oženiće se ludom ženom, odnosno udati za ludog muškarca. Ko pije kafu iz okrnjene šoljice, udaće se za udovca ili oženiti udovicu, a djevojkama se daje okrajak da bi ih svekrve voljele.

Neobično je i vjerovanje da će se onaj koji jede hranu sa noža ili liže nož – razboljeti, a da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smijete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mjesto na kome se ukrštaju ovaj i onaj svijet.