Narodna vjerovanja: KOJE POKLONE NE KUPOVATI ILI NE PRIMATI, JER DONOSE NESREĆU?!

Vjeruje se da je u ogledalima zarobljena magija i da ih zbog toga ne treba kupovati za poklon, jer sa sobom nose i nevolju

Tradicija je da se za vrijeme praznika ili vjerskih i porodičnih slava dragim osobama poklanjaju darovi za uspomenu ili kao čin iskazivanja ljubavi i poštovanja. Kad krenete u kupovinu darova za voljene, ne zaboravite da postoje stvari za koje se vjeruje da ne treba da im poklanjate, jer privlače negativnu energiju i neuspjeh u životu onog kojem ih poklanjate! Ovo je lista stvari koja donosi nesreću:

1. Oštri predmeti

Makaze, noževi i drugi oštri predmeti kao magnet privlače negativnu energiju. Možete ih kupovati sebi, ali kao poklon drugome, ipak ne.

2. Ogledalo

Vjeruje se da je u ogledalima zarobljena magija i da ih zbog toga ne treba kupovati za poklon. Navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije.

3. Medicinski uređaji
Mjerače, masažere i kućne terapije ne treba ni kupovati ni prihvatati kao poklon, je se vjeruje da vam oni pogoršavaju zdravlje.

4. Posuđe
Ako želite da poklonite nekome šerpu ili šoljice, u svaki sud stavite po jedan novčić. Prazno posuđe donosi siromaštvo.

5. Sat
Kineski mudraci vjeruju da prihvatanje sata na poklon znači početak odbrojavanja do smrti. Takođe, vjeruju da poklonjen sat izaziva prekid odnosa ili udaljavanje.

6. Novčanik
Isto kao sa posuđem, ni novčanik se ne poklanja prazan. Ako poklonite prazan novčanik, privlačite siromaštvo ili gubitak novčanika, novca, dragocjenosti…

7. Biseri
Vjeruje se da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću. Biseri su simbol suza siročića i udovica, i baš zato je vjerovanje o poklanjanju bisera i nastalo.
8. Šal ili marama
Donose nevolje i loše ljude u život onog koji dobija ovakav poklon.

9. Pažljivo s knjigama
Možete ih poklanjati prijateljima i rodbini, ali ne i suprugu / supruzi. Vjeruje se da ovaj poklon u braku može da privuče izdaju.

Ipak, bilo da ste sujeverni ili ne, kad kupujete poklon za dragu osobu, sjetite se jednog – ono što se daje iz čistog srca i ljubavi, ne može sa sobom da nosi nesreću!