NARODNA VJEROVANJA: Da li je tisovo drvo “sretno” drvo? Urok u stranu, san u bešiku

Već stotinama godina kod svih naroda na tlu Bosne i Hercegovine preovladava mišljenje kako tisovo drvo štiti od uroka i donosi sreću. Otkud takvo mišljenje? Da li je ovo samo legenda, mit ili stvarnost?

Drvo tisovine (foto aura.ba)

Prilikom pripovijedanja naših starih slušali smo priču o begu i njegovim volovima. Tog sunčanog dana beg je izašao da se divi veličini svog posjeda i uživa u životu koji mu je Bog podario. Dok je gledao volove kako obrađuju zemlju, prišla mu je jedna Ciganka moleći ga za sadaku. Beg joj nije htio dati ništa dok mu ova ne pokaže neke od svojih natprirodnih moći za šta će dobiti vagon žita.

 

  • Dobro, baš ću ti jedno čudo pokazati, i to veliko čudo, dragi beg, kakvo ni u snu vidio nijesi – produži Ciganka  – eno vidiš one tvoje plugove i volove, ja ću nešto proučiti i huknuti, pa se neće moći ni jedan maknuti.

 

Beg joj je obećao i stotinu udaraca po stražnjici u slučaju da njena “čarotinja” ne uspije. Ciganka je pristala i odmah počela nešto učiti i puhati prema volovima koji su za sobom marljivo vukli tovar. Nakon nekoliko trenutaka svi volovi su stali kao da su za zemlju prikovani, ali jedan je nastavio svoj posao.

  • Vidiš, beg? – upita Ciganka
  • Vidim, Ciganko – odvrati beg – Baš si prava sihirbazica, ali mi reci zašto je onaj jedan vo nastavio raditi?
  • E, moj beg, onog jednog ne bi mogli zaustaviti ni svi moji sihirbazi jer u plugu ima nešto što je od tisovog drveta.

Beg odmah izda zapovijed da se pretraži plug. I zbilja, u jednom dijelu pluga bio je utisnut komad tisovine. Beg je ispunio svoje obećanje dato Ciganki, a kmetovi raširiše glas o ovom nesvakidašnjem događaju. Odatle je krenulo vjerovanje kako je tisovina sretno drvo i da štiti od svakog zla.

Kult tisovine u Bosni i Hercegovini

Da se kult tisovine štuje u našoj zemlji potvrđuje i preko 100 topografskih naziva su uzvišenja  kao što su Tisova Kosa, Tisovac, Tisovina, Tisovo Brdo, Tisov Do i još mnogi drugi. Međutim, danas su u Bosni i Hercegovini vrlo rijetka tisova drveća. Jedna od najstarijih tisa je ona kod Olova, u Bukovu Dolu, koja je stara nekoliko stotina godina.

Vjeruje se da drveće tisovine štiti od nevremena i upravo iz toga razloga posjeći drvo tisovine smatra se grijehom. Volovima se utisne na rog mali komadić tisovog drveta kao utuk svakom zlu. U istu svrhu, na cijeni je posebno bio stap napravljen od tisova drveta zbog vjerovanja kako ni jedna vračara neće moći oduzeti mlijeko kravi, niti je ko ureći. Adet je da se komadići ovog drveta stavljaju djeci ispod jastuka, dok je kod starijih običaj da se nosi u novčaniku ili oko vrata.

Stav Islamske zajednice BiH po pitanju hamajlija

Prof. dr. Enes Ljevaković  kaže kako se Rijaset ne bavi pitanjem nošenja drveta tisovine, te da ovo nije dio službenog učenja islama kojeg promovira Islamska zajednica na čelu sa Rijasetom. Muslimani u Bosni i Hercegovini ne pridaju nikakvu svetost drvetu tisovine, niti bilo kojem drugom drvetu. Da li ima nekih pojedinaca koji to rade, nije nam poznato.

error: Content is protected !!