Narodna vjerovanja: Ako bubamara sleti na vas – stiže radost, zub krokodila donosi sreću kockarima, žaba priziva plodnost…

Radi se o starim vjerovanjima iz različitih dijelova svijeta – što donosi sreću u život. To mogu biti insekti, životinje, plodovi, ali i dijelovi određenih životinja…

CVRČAK – Indijanci su od davnih vremena vjerovali da on donosi sreću, a imitiranje njegovog cvrčanja smatrali su velikom uvredom. Pojavi li se cvrčak u vašoj blizini, a nikada prije niste ga čuli na tom mjestu – obratite pažnju jer vas čeka neki sretan događaj u skoroj budućnosti.

BUBAMARA – simbolizuje sreću i blagostanje. Postoji vjerovanje da ako bubamara sleti na bolesnog čovjeka, to je znak kako će brzo ozdraviti.

VILIN KONJIC – najavljuje neku promjenu u životu, a simbol je mudrosti, čistoće, harmonije, hrabrosti, mira i snage. Takođe, ovaj insekt predstavlja ponovno rođenje, regeneraciju i besmrtnost. Ako vidite vilin konjica negdJe u prirodi, znajte da to donosi sreću.

ŽIR – skandinavska mitologija veliča važnost žira. Smatraju da ovaj plod šiti od udara munje jer je plod hrasta, a hrast je drvo posvećeno Toru – bogu munja i gromova.

DELFIN – donosi sreću, a to vjerovanje se temelji se na tome što su nekada moreplovci bili sretni kada su ugledali delfine. Tada su znali da je kopno blizu.

SVINJA – i ova životinja simbolizira sreću, ali i bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

KORNJAČA – prema drevnoj kineskoj mitologiji kornjača je jedna od četiri svete životinje (uz zmaja, jednoroga i feniksa). Ona simboluje sreću, mudrost, izdržljivost i dugovječnost. Stari Kinezi su vjerovali da kornjača u sebi čuva tajne neba i zemlje.

SLON – simbolizuje snagu, mudrost, energiju i zdrav razum. Vjeruje se kako donosi sreću te da je dobro imati figuricu slona pokraj ulaznih vrata kako bi sreća ulazila u kuću. Postoji i vjerovanje da figura slona može pomoći da prinova dođe u kuću i to na način da se figurica stavi kraj kreveta u spavaću sobu.

ŽABA – ima moć prizvati plodnost, bogatstvo i blagostanje u kuću. U starom Egiptu ova životinja je simbolizirala život i predstavljala zaštitnika na putu u zagrobni život.

ZEČJA ŠAPA – od davnina se vjeruje da donosi sreću onome ko je nosi, ali i da može pomoći kod začeća.

ZUB KROKODILA – donosi sreću, ali najviše ljudima koji se u životu vole kockati.