Narodna sujevjerja: LOŠ JE ZNAK AKO RUŽA CVJETA U KASNO LJETO

Ruže vijekovima važe za cvijeće koje nose određenu simboliku. Svi je vole i mnogima je ona najomiljeniji cvijet. Ali da li ste znali da se za nju vežu mnoga sujeverja i navodna pretkazanja?

Svi znamo da su crvene ruže simbol strasti i jake zaljubljenosti, ali u Škotskoj se one sade na grobovima preminulih, jer ,,govore o dobroti pokojnika.
Jedno od najčešćih sujeverja je da kada siječete ružu, nikako ne smije da otpadne nijedna latica, jer u tom slučaju je to loš znak.

U Italiji se nikada ne poklanjaju rascvjetale ruže, jer se vjeruje da to donosi smrt onome kome su ruže namijenjene. Zbog toga se isključivo daruju ruže u pupoljcima.
Jedno od najčunijih vjerovanja dolazi iz lokalne legende iz Torla, da je dobro saditi duže na krovu kuće, jer tako se štite ukućani od groma.

Smatra se da je veoma loš znak kada ruža cvjeta u kasno ljeto.

Viktorijanska Engleska je uspostavila pravila šta koja boja predstavlja. Tako da smatra se da žuta ruža označava nevjerstvo i ljubomoru, dok ružičasta znači platonsku ljubav, simpatije.

Da li ste čuli za pojam “ispod ruže”?
Potiče još iz doba Stare Grčke, a prihvatili su ga i Rimljani, i označava razgovor koji se vodi ispod ruže koja visi na plafonu. Ovakve konverzacije su se smatrale tajnim ili povjerljivim.