Narodna praznovjerja i vjenčani rituali: Nešto staro, nešto novo, nešto plavo i nešto posuđeno

Balkanski narodi su oduvijek gajili praznovjerna vjerovanja. Mnogo njih se odnosi na ženidbu i udaju. Praznovjerje se koristilo kao mehanizam regulacije društva. Prijetnja i loša sreća koja će sustići osobu ako se ne drži određenih pravila, sprječavala su pojedinca da učini nešto društveno neprihvatljivo.
Jedno od najraširenijih praznovjernih vjerovanja, bila je zabrana grebanja hrane s posuđa. Vjerovalo se, da djevojka koja pokušava priborom za jelo odstraniti s posuđa zalijepljenu hranu, neće imati sunčano vrijeme na svadbi.

Grebanje šerpi i kiša

Djevojke, bojeći se kiše na vjenčanju i svadbenom slavlju, izbjegavale su struganje kašikama po šerpi. Nedavno, ljetni pljusak je jednu nevjestu zadržao ispod kupole dubrovačkog matičnog ureda. Posmatrajući mladu koja je zajedno sa svatovima čeka da prestane kiša, čuli su se komentari poput:
– Sigurno je strugala šerpe, pa joj je na svadbi zapljuštala kiša. Neki su dodali, da je kiša na svadbi loš znak, jer će mlada u braku prosuti mnogo suza. Rašireno, i još uvijek poznato vjerovanje, koje nije jedino na našim prostorima.
Riža, čest svadbarski rekvizit ima takođe svoju simboliku. Njome se blagosiljaju mladenci; bacanje riže na mladenke simbol je dobrih želja, plodnosti te mnogobrojnog potomstva. U novije vrijeme se raširio običaj bacanja bombona na mladence; poruka bombona je da svatovi mladencima žele sladak život.

Posipanje mladenaca bombonama

Voda, isto tako, u nekim krajevima igra posebnu ulogu. Nekada se je vjerovalo, da mlada pri prvom ulasku u mladoženjino dvorište mora prosuti malo vode – da joj u novom domu sve teče kao voda. Jedno od sujevjernih vjerovanja savjetuje mladencima, da prvi bračni dan u krevet polože nekog dječaka, vjerovalo se da taj običaj obećava veći broj muških potomaka.

Neudate djevojke ili one koje imaju probleme s udajom, njegovale su neke praznovjerne običaje. Takvim djevojkama se savjetovalo, da u vrijeme mladog mjeseca uzmu kamenčić u koji prošapuću: „O mjeseče, tako ti mladine, ti hodaš po cijelome svijetu, kada viđaš mog dragog ti mu naredi neka mi se po imenu javi!“
Djevojka je to trebala izgovoriti tri puta te paziti koje muško ime će prvo čuti. Vjerovalo se, da je to ime njenog suđenika, budućeg muža te da će udaja uslijediti jako brzo.

Praznovjerje kao način dominacije

Jedan od praznovjernih savjeta za dominaciju nad bračnim partnerom je stajanje na partnerovoj nozi. Vjerovalo se, da supružnik kojem je uspjelo stati na partnerovu nogu pri samom činu vjenčanja, stiče dominaciju nad partnerom i ima ga pod kontrolom. Postoji i običaj, koji su djevojke same činile u želji da partneru prepuste dominaciju u braku. Nekada su djevojke pri prvom ulasku u mladoženjinu kuću, prolazile ispod njegove ruke. To je značilo, da će ga uvijek poštivati i biti odana.

U različitim krajevima svijeta postoje različita praznovjerja. Balkanski muslimani su raširili praznovjerje koje zabranjuje udaju i ženidbu između ramazanskog i kurbanskog Bajrama. Po narodnom vjerovanju, nije se valjalo vjenčavati u mjesecu ševalu. Takva uvjerenja nisu dobrodošla u islamskom svijetu, mladenci bi slobodno mogli obaviti vjenčanje između dva Bajrama. Kao negaciju sujevjerja i potvrdu ispravnosti vjenčavanja u mjesecu ševalu, navodi se poslanik Muhamed koji je oženio Aišu, u mjesecu ševalu, dakle između dva Bajrama.

Nešto staro, nešto novo, nešto plavo i nešto posuđeno

Američka kultura posredstvom show bussinessa i medija, u naše krajeve naselila je običaje plave podvezice (vjeruje se da donosi sreću u braku), i obavezne opreme mlade u kojoj mora biti: nešto staro, nešto novo, plavo i nešto. Vjeruje se da ta kombinacija jamči bračno blagostanje. Bijela boja vjenčanice znači nedužnost i čistost. Međutim vjenčanice nisu uvijek bijele boje, zato je i boja vjenčane oprave upletena u praznovjerja. Prema vjerovanju nevjeste koje se udaju u crnoj odjeći bit će nesretne, plava vjenčanica znači da su našle svoju ljubav, zelena da će ih osramotiti nešto, a u žutoj, da će brak biti kratkog daha.
Egzotične države imaju svoj način proricanja bračne sudbine, bacanjem kokosovog oraha nagovještavaju bračnu sudbinu. Ako se kokosov orah razbije na sitne komadiće, brak će obilovati prepirima i razmiricama, ako popuca na krupnije komade, brak će biti sretan. Irci, zvonima tjeraju zle duhove, običaj se prenio i među Amerikance koji vežu konzerve na automobil mladenaca, te na taj način tjeraju lošu sreću od mladog bračnog para.

Italijani razbijanjem vaze i brojanjem razbijenih komada, proriču bračnu sreću. Ako se vaza razbije na više komada, to je znak da će duže godina uživati u bračnoj harmoniji. Savremena praznovjerja su jednako morbidna kao i tradicionalna.

Zapadnjaci su vjerovanja, ako neudata djevojka izbroji 99 plavih kravata zavezanih na muškarce koje susreće, 100-ti muškarac s plavom kravatom će postati njen muž.
Internacionalna sujevjerja se odnose na vjenčanicu, mladoženja nevjestu smije vidjeti u vjenčanici tek pred oltarom. Niti veo nije pošteđen praznovjerja, u mnogim kulturama se vjeruje da neudata djevojka ne smije isprobavati nevjestin veo, jer se nikada neće udati. Kanađani vjeruju, da mlada koja se saplete ili posrne, sigurno će imati loš brak.

Nekada, prije postojanja automobila, ovo sujevjerje se odnosilo i na konje, ako je posrnuo nevjestin konj, to je donosilo lošu bračnu sreću. I biseri u nakitu su nekada bili ozloglašeni, oni su simbolizirali suze, zato je nošenje bisera značilo brak s puno plača. Ipak današnji način života, hrabrost nevjesta i mladoženja, pomažu da se brakovi sklapaju bez robovanja praznovjernim vjerovanjima.

Neudate djevojke sklonije sujevjerju

Neudate djevojke sklonije su sujevjerju i primjenjivanju praznovjernih postupaka. Jurjevo ili Đurđevdan, koji se slavi 6. Maja, za neudate djevojke bio je poseban. U našim krajevima je važio običaj, da neudata djevojka uoči Jurjeva ubere cvijet crnogorac. Biljku bi položila ispod jastuka izgovarajući riječi: „Crnogorče ti si crne glave, u tebi su trideset i tri trave, pokaži mi moga suđenika.“ Vjerovalo se, da će djevojka koja pravilno izvede postupak, sanjati svoga budućeg muža.

Bacanje bidermajera: Bacanje bidermajera među neudate djevojke je raširen običaj uz kojeg ide vjerovanje, da djevojka koja ga uhvati sljedeća se udaje. U nekim zemljama se savjetuje, da neudate djevojke zamisle želju onog momenta kada nevjesta baca buket.

Azra DRAMALIJA/aura.ba