Narodna medicina pomaže tokom hladnih zimskih dana: DREVNIM LIJEKOVIMA LAKŠE POBIJEDITE PREHLADU

  Ljekovite biljke se vekovima koriste za očuvanje zdravlja, jačanje imuniteta i liječenje raznih tegoba.

Tokom zime se mnogo češće suočavamo sa simptoma prehlade poput curenja nosa, kašlja, temperature, bola u grlu, a stari i provjereni recepti sa ljekovitim biljem mogu pomoći da ih ublažimo.

Ljekovito bilje je važan izvor esencijalnih vitamina i minerala, a evo koje drevne prirodne i narodne lijekove možete od njih pripremiti kako bi lakše izašli na kraj sa prehladom.

 Majčina dušica

Za prevenciju prehlade u periodu hladnog vremena i smanjenje rizika od infekcija možete koristiti čaj od majčine dušice.

1 kašičicu suhog ili svježeg bilja majčine dušice preliti sa čašom ključale vode i ostaviti 15 minuta da odstoji.

Čaj se pije u bilo koje doba dana, uz dodatak limunovog soka i malo meda za ljepši ukus…

Neven

Neven sa kamilicom takođe pomaže kod simptoma prehlade jer ove biljke imaju antimikrobna i umirujuća svojstva.

Biljke u jednakim razmjerama se sipaju u ključalu vodu, ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i pijte kao čaj.

U ovu mješavinu možete dodati cvijet lipe i šipak.

Listovi ribizle

Tokom prehlade se posebno preporučuje i upotreba listova ribizle jer sadrže veliku količinu vitamina C koji je neophodan za imunitet.

Sipajte 200 ml vode u posudu i sačekajte da proključa.

Dodajte5-6 listova ribizle, poklopite posudu i ostavite da ključa još nekoliko minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite još par minuta da se čaj malo ohladi, a onda procijedite i popijte.

 Biljni miks

Za liječenje prehlade pogodan je i nevjerovatno ljekovit odvar od grupe biljaka.

U jednakim mjerama uzmite kamilicu, limunsku travu, viburnum bobice, listove ribizle i cvjetove nevena.

Prelijte sa vrućom vodom i kuhajte oko 10 do 15 minuta.

Procedite i popijte.

Čaj od žalfije

Čaj od žalfije će takođe pomoći da se nosite sa simptomima prehlade. Ova biljka ima antimikrobna svojstva, pozitivno utiče na zdravlje, a odlična je za ublažavanje simptoma upale grla. Čaj od žalfije može se koristiti za ispiranje upaljenog ili inficiranog grla, a možete ga i piti za cjelokupno zdravlje.

Skuhajte 2 dl vode do ključanja i prelijte preko pune kašike žalfije i ostavite nek odstoji otprilike 5 do 6 minuta.

Ako ispirate grlo, to činite sa manjim gutljajima, tako što zabacite glavu unazad i grgoćete čaj, pa zatim ispljunete.

Ponavljajte postupak dok ne istrošite cijeli čaj.

Ako želite da pijete čaj, onda ga možete zasladiti sa malo meda ili mu dodati nekoliko kapljica limunovog soka za ljepši ukus.

Od žalfije možete napraviti i sirup protiv prehlade i gripa, po receptu koji su koristile naše bake.

Pripremate ga na sljedeći način:

Limun dobro operite, neka bude organski, i isjeckajte ga na sitno zajendo sa korom.

U šerpu sipajte 200 ml vode i u njoj dodajte isjeckan limun, 200g šećera, 1 kašiku lanenog semena, lašiku sušene žalfije i 1 kašiku bijelog sljeza.

Smjesu kuhajte oko 30 minuta na tihoj vatri, pa je procijedite.

Možete u nju dodati i kašiku meda.