Narodna kazivanja o MJAU MJESECU: Februar vam je prevrtljiv kao žena, Sunča li se mačka u februaru, u martu će opet za peć!

Februar je i “mjau” mjesec. Naime, mačke tokom ovog mjeseca intenzivno mijauču i posebnu su raspoložene za parenje. Čak je 17. februar proglašen za Dan mačaka na četiri noge.

Po svemu najčudniji i posebno neobičan mjesec u godini je februar. Najkraći je mjesec u godini, četiri godine zaredom ima 28 dana, a u prestupnoj godini 29. Naziv februar dolazi od latinske riječi februum, što znači pročišćavanje. Naime, u starom rimskom kalendaru svakog 15. februara održavao se ritual pročišćenja od grijeha zvan Februa.
U hrvatskom jeziku februar zovu veljača i to je jedini ženski mjesec u godini. Kažu da su ga Hrvati prozvali veljačom jer često velja, vrti i prevrće vrijeme. JOš ga zovu “prevrtača” zbog vremena koje u tom mjesecu često mijenja svoju ćud.
Simboli februara su cvjetovi ljubičica i jaglac, a kamen ametist.
Februiar je i “mjau” mjesec. Naime, mačke tokom ovog mjeseca intenzivno mijauču i posebnu su raspoložene za parenje. Čak je 17. Februar proglašen za Dan mačaka na četiri noge.
Iako je februar najkraći mjesec u godini, on je ujedno i najzabavniji, jer s njom započinje i vrijeme maškara, maskiranja i raskošnih karnevala.
Balkanski narodi su februar, odnosno veljaču “okitili” brojnim izrekama. Evo nekih, pa sami procijenite da li će narod doklazati ili…

Februar/Veljača – ženski, mačiji, kurvanjski mjesec

Kakva bi to bila veljača bez mačaka i mačkara?!

Februar/Veljača je privrtljiva kao žena.

Kad februar/veljača ne daždi, mart/ožujak dobra ne misli.

Bolje je u februaru vidjeti po polju gladna vuka, nego u košulji čovjeka.

Sunča li se mačka u februaru, u martu će opet za peć.

Ako februar muhe izmami (oživi), mart će ih sve podaviti.

Ko u februaru u košulji drva cijepa, u kožuhu sije kukuruz.