Narod ili će dokazati ili…: Ne posuđujte novac u ponedjeljak, a petkom ne vraćajte dug! Koja je novčanica “hamajlija sigurnosti”

Davati i uzimati posudbe obavezno treba vršiti ujutro, jer uzimanje i davanje novca u večernjim satima vodi u propast – kaže jedna od narodnih predaja

Malo je zabilježeno narodnih predaja iz perioda naturalne razmjene koja se odvijala bez novca, kada se roba davala za robu. Pojavom novca, kao platežnog sredstva, zaživjela su brojna narodna vjerovanja koja su se i danas zadržala. U svijesti je “urezano” staro “pravilo” da isti dan ne valja trošiti zarađeni novac, “niti jednu grošu, da bi novac volio vašu kuću.” Helem, cijeli pazar mora prenoćiti kod kuće.

Nadalje se vjerovalo da treba u kući sačuvati godinu dana krupnu novčanicu, koja doprinosi da “u vaš dom stiže krupna nafaka”. Na drugoj strani, vjeruje se kako “novac bježi iz vaših ruku” ako “zviždite po kući i ako mrvice sa sofre čistite rukom.”

Dobro se dobrim vraća

Narodna predaja savjetuje domaćice da ne valja posuđivati komšinicama kruh i sol, jer berićet (novac) može otići u drugu kuću. Da bi u kući bilo novca, metlu treba držati u ćošku, ručicom okrenutom nadolje. Od gazde (šefa) ne treba tražiti povišicu nadnice (plaće) u srijedu po danu. O posudbi i pozajmici novca, predaja veli: “Ne posuđujte novac u ponedjeljak, ne pozajmljujte ga drugima u utorak i ne vraćajte dug u petak.

Davati i uzimati posudbe obavezno treba vršiti ujutro, jer uzimanje i davanje novca u večernjim satima vodi u propast. Trudite se da ne tražiti posudbe, a češće dajte, jer davanjem slutite dolasku još veće nafake.” Helem, dobro se trostrukim dobrim vraća!

“Sretna novčanica”

Nadalje predaja veli kako “džepove odjeće, koja se odlaže u ormar u vrijeme promjene godišnjih doba treba napuniti sitnim, papirnatim novčanicama. Novac ne voli šuplje džepove ili otpalu dugmad. Nikada ne treba držati novčanik prazan. Treba u njemu biti makar sitniš u kovanicama. Sav novac mora biti glavnom stranom okrenut prema gazdi.

U najmanjoj pregradi čuvati najsitniju novčanicu savijenu u trokut. U novčaniku treba biti i “sretna novčanica” (prva zarađena ili dobivena od dobrog čovjeka, ili od nekog uspješnog posla i sl.). Tu novčanicu ne valja potrošiti – ona je “hamajlija sigurnosti!”

Koji novac bježi iz ruku?

Narodno vjerovanje je da samo pošteno zarađeni novac ostaje u kući i samo on može donijeti sreću i blagostanje domaćinu i njegovoj čeljadi.

Novac bježi iz vaših ruku ako je zarađen kockanjem, igrama na sreću, nepoštenom zaradom, nađen, pocijepan… Takav novac ne donosi sreću i ne treba ga zadržavati u novčaniku. Podijelite ga sirotinji ili brzo potrošite! – veli narodna predaja. (aura.ba/M. Smajlović)