Narednih dana nas očekuje nebeski spektakl: STIŽE PARADA PLANETA

One koji ove sedmice bace pogled na zvjezdano nebo očekuje nebeska poslastica – Venera, Mars, Jupiter i Saturn formiraju red na nebu ‘paradu planeta’. Stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme za gledanje između 5 i 6 sati ujutro, nakon što se planetr izdignu iznad horizonta, ali neposredno prije nego što izađe sunce. Mjesec će se također pridružiti postavi u subotu.

Jake Foster, iz Royal Museums u Greenwichu ističe za Daily Mailda se takva konjunkcija događa u svakih nekoliko godina. Posljednja je bila 2020. Foster ističe:

„Da biste vidjeli ovaj događaj, sve što trebate je jasan istočni horizont. Nije potrebna specijalna oprema za gledanje“, ističe.

No ipak su potrebni idealni uslovi: čist zrak bez smoga, po mogućnosti niska vlažnost i najvažnije bez svjetlosnog zagađenja pa će stanovnici gradova biti uskraćeni za svu raskoš konjunkcije.

“Ove vrste poravnanja na našem nebu, ponekad poznate kao parade planeta, javljaju se samo iz naše perspektive ovdje na Zemlji. Same planete nisu fizički poravnate u svemiru tokom ovih događaja, što znači da je percipirano poravnanje jedinstveno za našu perspektivu kao posmatrača na Zemlji”, dodaje.

“Ove godine imamo posebnu sreću jer ćemo 24. juna svjedočiti poravnanju pet planeta vidljivih golim okom, a Merkur (koji se neće vidjeti) će se pridružiti ostalim četiri planete kao dodatni bonus.’

Dr. Robert Massey, iz Kraljevskog astronomskog društva ističe da je događaj najbolje gledati u zoru, ali ne prekasno jer će svjetlije nebo isprati Mars i Saturn posebno.

„Ovo je lijepa konjunkcija, jer su najsvjetlije planete golim okom vidljive zajedno u liniji, s Jupiterom, Venerom, Marsom i Saturnom od istoka prema zapadu“, zaključuje.