UMRO JE ŽIKA NIKOLIĆ, VELIKA NARODNJAČKA ZVIJEZDA IZ SEDAMDESETIH GODINA

Ostat će upamćen kao sjajan pjevač narodne muzike, starogradskih pjesama i sevdalinki.

Danas (12.09. 2017., oko 20,00  sati) je u Danskoj, daleko od rodnog zavičaja i naroda koji su ga beskrajno voljeli sedamdesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije, umro je Žika Nikolić. Veliki pjevač i velika zvijezda sedamdesetih godina. Poznati su njegovi hitovi „Ako me nekada sretneš“, „Najljepša Bosanka“, „Tri sestre ljepotice“, „Ja sam ptica ranjena“, „Medaljon moje majke“, „Jedan most, jedna rijeka“… Zablistao je na festivalima „Raspjevana jesen 69“ pjesmom „Ajša, Ajša doći ću po tebe i „Ilidži 70“ – Uspomene moje, uspomene davne“, nakon čega je nanizao nisku od dvadesetak nezaboravnih festivalskih hitova i nagrada. Nastupao je na svim festivalima u tadašnjoj Jugoslaviji, a ponajčešće na ilidžanskim, na kojima se čak pojavio i kao autor s pjesmom „Sevdisanju majko kraja nema“.

ZIka Nikolić i Dina Bajraktarević

Žika Nikolić je pjevač čije su glasovne kvalitete poredili sa Safetovim. Čak su ga neki smatrali drugim Safetom Isovićem. Većinu pjesama za njega je komponovao Radoslav Grajić, a sarađiovao je i sa Bucom Jovanovićem i Aksentijem Šoškićem.

Žika Nikolić je umro sa nepune 73. godine. Iza njega su ostali devet godina mlađa supruga Dina Bajraktarević, sinovi Silvano i Saša, te kćerke iz prvog braka. Žika je 1978. godine upoznao Dinu Bajraktarević, sestru slavne Silvane Armenulić, i zbog nje je ostavio suprugu i dvije kćerke iz prvog braka.

Zbog ratnih sukoba u Jugoslaviji devedesetih godina su napustili Beograd, preselili se u Bugarsku, a odatle u Dansku. Od tada kao da je pala blaga sjenka na njegovu karijeru. Žika se okrenuo publici u zemljama Zapadne Evrope, zajedno sa suprugom Dinom nastupao je za bosansku dijasporu. Silno je želio da sinovi krenu njegovim i majčinim stopama. Međutim, ni Silvano, ni Saša nisu im ispunili želje, a obojica su muzikalni.

Zika Nikolić sa suprugom Dinom, sinom Silvanom i Hajrijom Bajrtaktarević, Dininom i Silvaninom majkom koja je pozne godine života provela kod njih u Danskoj

Posljednjih desetak godina se povukao sa estradne scene, čak je izbjegavao i medijsko eksponiranje. Zadnje njegove riječi za medije su bile:

“Iza mene su ostale pjesme i hitovi. Od milion prodatih singl ploča za dvadesetak godina sjajne karijere u jednoj sretnoj zemlji kakva je bila Jugoslavija, makar će me se sjećati njih 100.000. Najvažnije mi je da se ne stidim ni jedne snimljene pjesme – kazao je Žika Nikolić.

Pored komponovanih, najčešće je snimao i pjevao sevdalinke. Njemu najdraža pjesma je bila “Jedan most, jedna rijeka”, posvećena Mostaru. Izveo je na festivalu “Ilidža 74”, a za njega su je uradili Muharem Karabeg, Damjan Babić i Ismet Alajbegović Šerbo. (aura.ba/E.M).

 

Poslušajte pjesmu posvećenu Mostaru “Jedan most, jedna rijeka”