Napravite “zlatnu pastu”: Kako pojačati efekat kurkume hiljadu puta

Često mislimo da je neku zdravu namirnicu dovoljno pojesti ili unijeti kao suplement, te će ona učiniti čuda. Ono što zaboravljamo jeste da za mnoge namirnice postoji pravilan način na koji se one konzumiraju kako bismo zaista osjetili njihove efekte.

Sljedeći put kada poželite da ojačate svoj organizam ili da se izborite sa nekom upalom, vjerovatno ćete posegnuti za turmerikom, ali imajte na umu kako se on koristi da biste i dobili željene efekte. Uvijek ga uzimajte u kombinaciji sa nekom masnoćom jer se kurkumin koji je, zapravo, ljekoviti sastojak turmerika, razlaže u masnoći i postiže svoje dejstvo. Takođe, trebalo bi ga uvijek malo zagrejati i kombinovati sa crnim biberom koji pojačava njegovo dejstvo i do 1.000 puta.

Glavni sastojak “Zlatne paste” je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protuupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima. Poznata je i kao prirodno sredstvo protiv bolova. S obzirom da naše tijelo teško apsorbuje kurkumu, u “Zlatnu pastu” svakako dodajte ulje i biber koji će pomoći u apsorpciji začina.

Sastojci za “Zlatnu pastu”:

125 mililitara kurkume u prahu
250 mililitara vode
1 i po kašičica mljevenog crnog bibera
70 mililitara djevičanskog maslinovog ili kokosovog ulja
Priprema:

1. Vodi dodajte kurkumu i stavite na laganu vatru uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu što može trajati 6 do 10 minuta.

2. Ukoliko vam se čini da je pasta previše rijetka dodajte još kurkume, a ako vam se čini da je pregusta dodajte vode. Pasta mora neprekidno biti na laganoj vatri i ne sme da provri jer će sastojci izgubiti svoja ljekovita svojstva.

3. Na kraju dodajte biber i ulje. Nastavite da miješate kako bi se svi sastojci dobro povezali.

4. Skinite pastu s vatre i ostavite da se ohladi. Pastu možete držati u tegli i čuvati u frižideru gdje može da stoji do 2 nedjelje jer njena snaga, odnosno djelovanje opada nakon toga vremena.

Kako koristiti “Zlatnu pastu”?

– ako se koristi kao dodatak jelima, “Zlatnu pastu” dodajte tek pri kraju kuhanja kako bi hranjiva svojstva ostala maksimalno očuvana; naročito izvrsno dopunjava ukuse jela s pasuljem

– može se koristiti i kao čaj na način da se kašičica paste ubaci u vruću vodu, promiješa i doda med ili neki zaslađivač po želji

– odličan je dodatak sosovima

– kašičicu paste dodajte u supu od povrća, varivo ili krem čorbu

– kašičicu paste dodajte barenom pirinču i povrću za poboljšavanje ukusa

– malo paste dodajte u toplo biljno mlijeko i uživajte u svom “Zlatnom napitku”.

error: Content is protected !!