Napravite ukusnu i zdravu medovinu po starom ruskom receptu

Stari Rusi pravili su medovinu isključivo tako što su prirodni pčelinji med (šumski, livadski) rastvarali u svježoj, izvorskoj, hladnoj vodi, koju su potom miješali dugo i polako

Danas se priprema malo drugačije i brže.

Potrebno je: 300 g prirodnog meda, dva litra vode, kašika suhog kvasca ili 25 g svježeg, 5 g hmelja i začini – po prstohvat cimeta, muskatnog oraha, šumskih jagoda, anisa, karanfilčića… ili nečeg drugog što volite.

Priprema: stavite vodu u dublju posudu da provri, a zatim joj dodajte sav med uz stalno miješanje. Kuhajte tri minuta dok se na površini ne pojavi bijela pjena, koju treba pažljivo da skinete kašikom. Odmah dodajte začine uz neprestano mješanje. Cijeli postupak treba da traje sedam minuta, kako med ne bi zagorio. Skinite šerpu s vatre, a zatim u nju ubacite hmelj. Kada temperatura padne na 25 do 30 stepeni Celzijusa (tako treba da bude zbog kvasca), dodajte rastvoreni kvasac.

Ostavite posudu na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi. Nakon dan-dva primjetićete da je napitak počeo fermentirati (pojaviće se pjena i čuće se tiho šištanje). Tada sadržaj prelijte u dvije velike staklene tegle od tri litra, ali ne do vrha, i ostavite još da fermentira pet dana.

Ukoliko želite da provjerite da li se fermentacija završila, prinesite šerpi upaljenu šibicu – ako se ne ugasi, proces je gotov.

Medovinu razlijte u flaše kroz nekoliko slojeva gaze, ostavljajući nataloženi dio u tegli. Čuvajte je u frižideru. Možete je piti odmah, ali biće ukusnija ako odstoji još pet dana na hladnom.