Napravite ukusnu čupavu pitu sa orasima i jabukama

Danas iskoristite ovaj stari provjereni recept! Čupava pita je kolač sa jednostavnim sastojcima, koji je jednako dobar i ukusan kao i moderniji kolači sa kremama

Priprema

  1. za tijesto

    od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva jednaka djela. Prvi dio razvucite na veličinu pleha za pečenje,neka bude veći,kojeg ste prethodno premazali uljem i posuli s brašnom. Ostavite pola sata pokriveno folijom u frižider. a drugi dio tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u zamrzivač.

  2. dok se tijesta odmaraju,vi pripremite nadjev jabuke ogulite,narendajte,dodajte šećer i mljevene orahe i sve dobro izmiješajte.

    Tijesto,prvo,izvadite iz frižidera,izbockajte na par mjesta viljuškom da se prilikom pečenja ne diže i da kolač bude ravan,stavite u prethodno zagrijanu rernu na 190 stepeni i kad se napola ispeče,izvadite i ravnomijerno premažite nadjevom.

  3. Tijesto iz zamrzivača narendajte na krupan ribež i pospite preko nadjeva,vratite u pećnicu i pecite dok ne porumeni.
  4. Pečenu pitu ohladite,izrežite na željene komade i pospite sa mljevenim vanilin šećerom.

Posluživanje

U tijesto ide 125g. masti,ako je ne koristite u svojoj kuhinji,možete raditi sa cijelim margarinom ili maslacem 250g.

Komentari

komentara