Napravite ukusni i zdravi sirup od kadulje

Jedan od omiljenih domaćih ljetnih napitaka – sok od bazge, dobio je ozbiljnu konkurenciju. Ljekoviti sirup od cvjetova kadulje omiljen je, posebno u primorskim krajevima gdje raste samoniklo. Osim eteričnog ulja, kadulja sadrži kalij, kalcij i natrij, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najduže koristi.

Prema nekim napisima, čak ju je i franački kralj Karlo Veliki uvrstio u stroge propise, tzv. kapitulare, kao jednu od 72 biljke koje se moraju uzgajati u svim seoskim, gradskim i samostanskim vrtovima.

 

Lijek je za razne bolesti, o čemu svjedoči i njezin latinski naziv salvia, što znači ‘spasiti’. Ova čudesna biljka u mnogim krajevima raste samoniklo, kao npr. u primorju, odlično uspijeva i na kontinentu, a količina cvjetova kadulje koja je potrebna za ovaj recept vrlo se lako može uzgojiti i na balkonu.

Za sirup od kadulje najbolje je brati vrhove koji su se tek rascvjetali jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka.

Sastojci:

300 g cvjetova kadulje
50 g limunska kiselina
3 l vode
2,5 kg šećera
Priprema:

Cvjetove kadulje i limuntus zakuhajte te ostavite da odstoje 24 sata. Ocijedite kroz krpu, dodajte šećer i ponovno zakuhajte.

Vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite. Čepove prethodno dezinficirajte.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!