Napravite sirup sa medom i koprivom, najbolji prirodni lijek za anemiju, bubrege, astmu, kosu…

U ovom ukusnom prirodnom eliskiru za čišćenje i jačanje krvi podjednako uživaju i oni koji imaju zdravstvenih problema kao i oni koji jednostavno vole prirodno, ukusno i zdravo piće u svako doba dana.

Proljeće je idealno vrijeme za branje mladih listova koprive od kojih se pravi ovaj prirodni eliksir. Riječ je o domaćem soku od koprive, u kojem jednako uživaju i oni koji imaju zdravstvenih problema kao i oni koji jednostavno vole prirodno, ukusno i zdravo piće u svako doba dana.

Sirup od koprive sa medom
POTREBNI SASTOJCI: 1 litar pročišćene (filtrirane) vode, 400 grama svježih, mladih listova koprive, 7 limuna, 800 grama smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji), 5 supenih kašika livadskog meda

Listove koprive dobro operite.. U posudu ulijte pročišćenu vodu i 5 limuna koje ste prethodno isjekli. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Slijedeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procijedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i svježe iscijeđeni sok od preostala 2 limuna.

Zakuhajte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vri, uz neprestano miješanje. Ako primijetite pjenu, uklonite je sa površine.

Koristite li med, njega ne stavljate tokom kuhanja, nego kad se smjesa već gotovo ohladila, neposredno prije ulivanja u sterilne tegle. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

II NAČIN – Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuhanja.
Posudu sa koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smjesu procijedite (zgnječite limune i koprivu) i dodajte joj zaslađivače.
Sve dobro promiješajte i ostavite još 3-4 sata da se šećer otopi, uz miješanje, a sirup zatim izlijte u sterilne tegle.Ovaj domaći sirup ima rok trajanja od 6 mjeseci.

Sirup od koprive sa šećerom
POTREBNI SASTOJCI: 60 vrhova mlade koprive, 4 kom limuna, 3 kg šećera. 2 litre vode. 50 grama limunske kiseline
Koprivu i limune izrezane na kockice umočite u 2 litre vode 24 sata. Drugi dan procijedite i iscijedite u gazi (dobro istisnuti). U to dodajte šećer i limunsku kiselinu i kuhajte miješajući samo dok se šećer ne otopi. Ohladiti i puniti u boce.
Ovaj sirup je vrlo osvježavajući, a uz to podstiče i rad bubrega pa je odličan za oslobađanje organizma od viška vode.