Napravite sami omekšivač za veš

Ako želite da napravite originalno sredstvo za omekšavanje tkanine, sirće će vam će vam poslužiti kao ključni sastojak. Treba napomenuti da nikako ne smijete miješati sirće i izbjeljivač jer ta kombinacija može izazvati nastanak otrovnih isparenja.

Otkrivamo vam tri formule za originalne i štedljive omekšivače iz vaše kućne radionice:

Sastojci:

1 šoljica regeneratora za kosu

3 šoljice tople vode

1- ½ šoljice alkoholnog sirćeta

Postupak:

Stavite šoljicu regeneratora (za ovu svrhu ne trošite skupe regeneratore!) u veću posudu i postepeno dodajte toplu vodu j sve dok se sastojci dobro ne prožmu. Zatim stavite sirće. Držite mješavinu u zatvorenoj posudi i koristite ¼ šoljice za svako pranje.

Sastojci:

alkoholno sirće

eterično ulje po želji

Postupak:

U pregradu za omekšivač u vašoj mašini za veš stavite ¼ šoljice bijelog destilisanog sirćeta za jedno ispiranje. Sirćetu možete po želji dodati i omiljeno eterično ulje – nakapajte jednu do dvije kapi u šoljicu sirćeta i stavite u posudu s čvrstim poklopcem.

Sastojci:

2 šoljice tople vode

1 šoljice sode bikarbone

1 šoljica alkoholnog sirćeta

Postupak:

U posudi promiješajte toplu vodu i sodu bikarbonu. Polako dodajte sirće. Pojaviće se mjehurići. Nakon što ste dobro promiješali sve sastojke, stavite tečnost u posudu s čvrstim poklopcem i protresite je prije svake upotrebe. Upotrebite ¼ šoljice za svako ispiranje u veš mašini.