NAPRAVITE SAMI: Čaj sreće i vino ljubavi za magičan izgled

“Svi ljudi su lijepi, i vi ste lijepi. Sve ostalo je umjetnost uljepšavanja” – bio je moto i uvod za knjigu “Umjetnost uljepšavanja”, autora Sanje i Aleksandra Milinkovića iz Beograda. Iz njihove knjige, za ovaj broj smo za vas izdvojili davno zaboravljene savjete… Kako pomoću prirode potaknuti unutrašnju ljepotu, koja će polučiti izuzetne efekte

 Eliksir za ljubav i ljepotu

Potrebno je pet šaka cvjetova krastavica, osam šaka cvjetića i listova ruže puzavice, 10 listova lovora i nekoliko kapi ružinog ulja.

Cvjetove i listiće dobro usitnite u avanu. Prelijte punom šoljom vode, prokuhajte i iscijedite. Tečnosti dodajte ružino ulje, sipajte u tamnu flašicu i ostavite na hladnom. Ubrzo možete da upotrebljavate. Kura se provodi svakodnevno po dva puta: 20 kapi stavi se u malo vode i pije lagano.

Čaj sreće

Uzme se na vrh prsta čubura (satureia hortensis), na vrh prsta žalfije i malo nane. Skuhajte od ovih biljaka sa 750 ml vode. Ostavi se potom da se hladi. Pije se jedna do dvije čaše dnevno.

Vino ljubavi

Uzme se 100 grama biljke čubre ili žalfije i pomiješa sa jednom litrom bijelog vina. Ostavi se tako nedjelju dana da stoji, pa se procijedi. Pije se svakog dana po jedna čaša.