Mekane, vazdušaste, preukusne! Najbolje od svega – nisu “premasne” odnosno ne upijaju previše ulja te ih je veoma lako napraviti. Zapravo, ispašće vam odlično čak iako niste pretjerano spretni u kuhinji. Možete ih služiti sa svim slanim dodacima (suhomesnati proizvodi, jaja, sir, salata…), ali i uz džemove, marmelade i druge slatke namaze (ukoliko iz recepta “izbacite” sir i stavite manje soli). Prijatno!
Sastojci
- 3 jaja
- 450 grama brašna
- 500 grama sitnog sira
- jedan prašak za pecivo
- dvije kašičice soli
- ulje za prženje.
Priprema
- Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte jaja, sir i posolite. Mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu pa isijecite pravougaonike debljine oko 0,5 cm.
- Piroške spuštajte u vrelo ulje i pržite dok ne dobiju zlatno rumenu boju sa obje strane. Nije potrebno da stoje prije prženja niti je potrebno da se cijede od viška masnoća.
(minimagazin.info)