Napravite prirodni bio enzim od ostataka voća i riješite se hemije u kući i vrtu

Svakodnevnom upotrebom vrlo agresivnih i toksičnih hemijskih preparata za čišćenje i održavanje doma dovodite u opasnost svoje, ali i zdravlje svih ukućana te kućnih ljubimaca.


Jeste li znali da svoj dom, okućnicu, povrtnjak ili voćnjak možete čistiti i održavati na jednostavan, jeftin, a sasvim prirodan i zdrav način, bez korištenja štetnih hemijskih sredstava?

Tajna se krije u bio enzimu – organskoj otopini koja nastaje fermentacijom voća, povrća, šećera i vode.

Ovu, prema mnogima čudotvornu otopinu, svatko od vas može proizvesti na vrlo jednostavan način.

I to uz pomoć svježih ostataka voća poput kore naranče, banane, kore i ostataka jabuka te raznog drugog voća.

Možete iskoristiti i ostatke povrća poput mrkve, krastavaca, salate i sl., koji neopravdano završavaju u kanti za otpatke.

Otpadni bio enzim je izvrsno prirodno i zdravo rješenje, osobito za osobe koje pate od alergije na kemijska sredstva.

Korištenjem ove višenamjenske ekološke tekućine brinete o sigurnosti svojih najbližih, čuvate okoliš, prirodu i cijeli planet, a istovremeno štedite novac.

Otkriće otpadnog bio enzima

Za otkriće otpadnog bio enzima zaslužna je dr. Rosukon Poompanvong, tajlandska pobornica alternativne medicine i utemeljiteljica ekološke poljoprivredne Udruge Tajlanda.Posljednjih 30 godina ona se intenzivno bavi istraživanjem organske poljoprivrede, s posebnim naglaskom na korištenje fermentiranog organskog otpada kao gnojiva i pesticida.

Za izuzetna dostignuća na ovom području 2003. godine je nagrađena posebnim priznanjem FAO (Organizacije za hranu i poljoprivredu).

Njen rad je prepoznala dr. Joean Oon, ravnateljica Centra za naturopatiju i zaštitu obitelji u Penangu (Malezija), koja je preuzela ulogu upoznavanja javnosti s dobrobitima otpadnog enzima.

Zajedničkim radom i zalaganjem, ove strastvene pobornice alternativnog načina življenja u znatnoj mjeri su podigle svijest javnosti o važnosti i beneficijama prirodnih i ekoloških rješenja.

Među prvima na listi je otpadni bio enzim.

Postupak dobivanja otopine otpadnog bio enzima

Priprema ove izuzetno korisne, višenamjenske prirodne tekućine je vrlo jednostavna.

Sastojci:

 • 300 g smeđeg šećera
 • 900 g ostataka voća i povrća
 • 3 l čiste vode

Za navedenu količinu potrebna vam je i plastična posuda sa zatvaračem, kapaciteta 5 litara.

Želite li smanjiti ili povećati količinu koju pripremate, prilagodite joj i veličinu posude.U tom slučaju držite se sljedećeg omjera sastojaka: 1 dio smeđeg šećera, 3 dijela otpada voća i povrća, 10 dijelova vode.

Postupak:

U pripremljenu posudu ulijte vodu i šećer, promiješajte, a potom dodajte otpadno voće i povrće.

Čvrsto zatvorite posudu te ju odložite na tamno i hladno mjesto.

Slijedi proces fermentacije tijekom kojega će se u posudi stvarati plinovi (to ćete znati po ispupčenim stranicama posude) pa će biti potrebno povremeno otvaranje zatvarača kako bi se oni otpustili.

Zapišite si datum pripreme, jer tek nakon 3 mjeseca fermentiranja otopina će biti spremna za upotrebu.

Tekućinu čija će boja varirati od svjetlije do tamnije smeđe, procijedite te ulijte u tamne boce i čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Ako je otopina pravilno pripremljena, rok trajanja joj je neograničen.

Potrebno ju je razrijediti s vodom, sukladno potrebi.

Napomene:

 • za pripremu bio enzima koristite isključivo plastičnu ambalažu – nikako staklenu jer nakupljanje plinova tijekom fermentacije može izazvati pucanje stakla
 • uvijek koristite smeđi šećer (umjesto bijelog) jer on sadržava veće količine minerala
 • ako koristite više povrtnih ostataka, tekućina će imati kiseo miris što je sasvim normalno i ne treba vas zabrinjavati
 • želite li da vaša otopina ima ugodnu aromu, u tom slučaju koristite veću količinu otpada od voća
 • ako dođe do pojave crvi, na navedenu količinu sastojaka dodajte još 100 g šećera i čvrsto zatvorite posudu – nakon nekog vremena crvi će nestati
 • nakon što otopinu procijedite, izdvojeni otpad nemojte baciti već ga iskoristite kao gnojivo u voćnjaku ili povrtnjaku

Djelotvornost i upotreba

Iako su mnogi sumnjičavi te smatraju da ovakva jednostavna otopina ne može zamijeniti snažne deterdžente i kemijske preparate, svjedočanstva korisnika govore sasvim suprotno.

Njegova primjena je višestruka:

 • čisti i dezinficira sve površine u kućanstvu
 • djelotvorno uklanja kamenac
 • uspješno razgrađuje masnoće, tvrdokorne mrlje i razne druge nečistoće
 • otklanja pesticide i ostale kemijske supstance s voća i povrća
 • pomaže u eliminaciji štetnih mikroorganizama
 • uništava plijesni
 • čisti i osvježava odjeću i obuću
 • pročišćava zrak
 • otklanja neugodne mirise
 • djeluje kao prirodan pesticid i herbicid
 • obogaćuje tlo i pridonosi zdravlju i rastu biljaka
 • njeguje kožu i dlaku kućnih ljubimaca
 • pomaže u borbi protiv žohara, mrava, muha i komaraca
 • eliminira elektromagnetsko zračenje
 • štiti okoliš
 • pročišćava podzemne vode

Izvrsno prirodno rješenje za čišćenje doma

Uz pomoć ove organske tekućine vaš dom će zablistati posebnim sjajem, a njena antibakterijska svojstva pobrinut će se za vaše i zdravlje vaših ukućana.

Možete je koristiti za pranje posuđa, namještaja i podova, a u tom slučaju preporučljiv je omjer 100 ml otopine na 1 l vode.

Odlično je prirodno rješenje za uklanjanje nečistoća, pesticida i drugih otrova s voća i povrća.

Ostavite voće ili povrće trideset minuta u otopini razrijeđenoj s vodom (u omjeru 30 ml otopine na 1 l vode). Nakon toga ga operite u čistoj vodi.

Rublje namočeno i oprano u ovoj ekološkoj otopini odisat će besprijekornom čistoćom i svježinom.

Sve tvrdokorne mrlje nestat će nakon što tkaninu ostavite nekoliko sati namočenu u otopini, a zatim ju dobro operete.

Bio enzim se pokazao i kao izvrsno rješenje za održavanje kupaonice –  za čišćenje odvoda, uklanjanje kamenca i neugodnih mirisa.

Za čišćenje i odštopavanje odvoda i uklanjanje kamenca ulijte otopinu u odvod ili natopite područje zahvaćeno kamencom te ostavite da djeluje preko noći.

Zanimljivo

Bio enzim učinkovito pročišćava zrak i otklanja neugodne mirise poput mirisa nekih namirnica (luka, češnjaka) neugodnih mirisa kuhinjskih ili kupaonskih odvoda, mirisa duhana i kućnih ljubimaca.

Prijedlog: ulijte željenu količinu tekućine u posudu i ostavite na kuhinjskom ili sobnom ormaru. Možete napuniti i razne ukrasne posude i postaviti ih kao dekoraciju na vaše police.

Bio enzim besprijekorno čisti ogledala i staklene površine – prema iskustvima korisnika, daleko efikasnije od komercijalnih sredstava za čišćenje.

Razrijedite ga u omjeru 1:3, ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte na željenu površinu te ju istrljajte čistom pamučnom tkaninom.

Pomoć protiv štetnih napasnika

Osim što posjeduje snažna antibakterijska svojstva, otpadni bio enzim je djelotvoran i u eliminaciji raznih štetočina koji nemilosrdno opsjedaju voćnjake, povrtnjake, ali i stambene prostore.

Eliminira lisne uši, rastjeruje mrave, žohare i druge kukce, a pomaže i u borbi protiv komaraca i muha.

Pomiješajte 15 ml bio enzima i 500 ml vode, mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem te poprskajte područje s kojeg želite eliminirati nametnike.

Primjerice, poprskate li stupove terase ovom otopinom, konačno ćete moći uživati u ljetnim večerima bez prisutnosti dosadnih komaraca.

Prirodno gnojivo za bujan povrtnjak i voćnjak

Ova otopina je dragocjeno organsko gnojivo te potpuno bezopasan pesticid i herbicid.Obogatit će tlo vašeg voćnjaka i povrtnjaka, eliminirati sve nametnike, a ujedno poboljšati kvalitetu te okus voća i povrća.

Za gnojidbu voća, povrća ili cvijeća i eliminiranje štetnika otopinu razrijedite s vodom u omjeru 30 ml otopine na 2 l vode te pošpricajte tlo oko biljaka ili same biljke ako su kontaminirane nametnicima poput lisnih uši.

Ne koristite koncentrat otopine jer on će “spaliti” biljku i zakiseliti tlo!

Čuvar okoliša

Poznato je da kemijska sredstva za čišćenje u svom sastavu sadrže fosfate, nitrate, amonijak, klor i druge štetne tvari te tako zagađuju zrak, tlo, podzemne vode, rijeke i čitav okoliš.

Upotrebom ove prirodne otopine dat ćete svoj doprinos očuvanju, ne samo svoje okoline već i cijelog planeta.

Dr. Oon tvrdi da 1 litra otopine otpadnog enzima može pročistiti do 1000 litara kontaminirane riječne vode.

Stoga, svaki put kada otopinu nakon čišćenja domaćinstva ili pranja rublja ulijete u odvod, učinili ste više nego dobro djelo za obližnji ribnjak, potok ili rijeku, a time i za čitav planet.