Napravite prirodan i moćan napitak koji snižava loš holesterol

Pri visokim vrijednostima LDL holesterol se akumulira u krvnim sudovima, stvarajući masne naslage.


Vremenom one rastu i otežavaju protok krvi kroz arterije, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara i vaskularne demencije.

Zdrava i uravnotežena ishrana, s malo zasićenih masti, preporučuje sa osobama s visokim holesterolom. Nutricionisti posebno preporučuju da kravlje mlijeko zamijenite ovsenim kako biste smanjili nivo lošeg holesterola u krvi.

Konzumirajte tri šolje dnevno

Istraživači sa Univerziteta u Lundu nadzirali su 66 muškaraca sa visokim holesterolom u periodu od pet nedjelja dozvoljavajući im da piju ovseno mlijeko. Nalazi dokazuju da konzumiranje tri šolje (750 ml) ovsenog mlijeka dnevno tokom pet nedjelja smanjuje ukupni i LDL holesterol za 3-5 procenata.

Prema Britanskoj fondaciji za zdravlje srca, ovseno mlijeko sadrži ovsene beta-glukane koji pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola. Čaša ovsenog mlijeka od 250 ml, na primjer, obezbjeđuje 1 g beta-glukana. Dok činija kaše, pripremljena sa 40 g ovsa, može da obezbijedi 2 g beta-glukana.

Ovseno mlijeko, kada je nezaslađeno, može biti odlična alternativa za sprečavanje ili riješavanje visokog holesterola, jer ima malo masti, ali i proteina.