Napravite najukusnije palačinke, treba samo jedan dodatni sastojak

Dok su širom svijeta palačinke (pancakes) male, okrugle i deblje, one kakve se prave na našim prostorima – u većoj su tavi i vrlo su tanke.

Porijeklom su iz Francuske i Belgije, gdje su ih pravili tako okrugle kao simbol sunca ili novčića, odnosno topline, bogatstva i sreće.   Kako napraviti najukusnije palačnike?   Možete ih jesti s raznim namazima i dodacima, ali prvo ih pripremite koristeći se savjetima koje donosimo u nastavku.

Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, šećer, aroma vanilije i mlijeko. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smjesu bi trebalo dodati malo praška za pecivo.

  • 1 šoljica mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike biljnog ulja
  • 2 šoljica brašna
  • 2 supene kašike šećera
  • 3 čajne kašike praška za pecivo
  • ¼ supene kašike soli

Osim njega, uz jednu šoljicu mlijeka bilo bi dobro dodati i jednu šoljicu mineralne vode.   Možda zvuči malo neobično, ali što više mlijeka stavljate to će palačinke ispasti više žilave, a mineralna voda pomoći će da se to ne dogodi i da budu fluffy teksture.

Pomiješajte sve navedene tekuće sastojke, a zatim dodajte brašnaste. Umutite ručno ili mikserom i ostavite smjesu da malo odstoji – to je još jedan trik za što ukusnije palačinke.   Nećemo reći da ih pečete klasičnom metodom jer, ako je suditi po video objavama širom interneta i komentarima ljudi, palačinke će bolje ispasti ako tavu okrenete naopako, prenosi Večernji list.   Snimak na YouTubeu pokazuje da se prvo zagrije tava, ali s obrnute strane. Rubovi tave tako su okrenute prema plameniku, dok se smjesa za palačinku izlijeva na dno tave koje je prethodno nauljeno kako se palačinke ne bi lijepile, prenosi InfoBijeljina.