Napravite ljekoviti liker od oskoruša koji jača srce i čuva imunitet

Spisak bolesti i tegoba koje liječi nepravedno zanemareno drvo koje se nekada sadilo na gotovo svakom imanju zaista je pozamašan, a danas tek poneki zaljubljenici u oskorušu i dalje marljivo prave likere, rakije i marmelade…

Hrana i lijek, oskoruša je nekada bila dobri duh svakog imanja. Po ukazu Marije Terezije u svakom seoskom domaćinstvu je trebalo posaditi stablo oskoruše prvenstveno kako bi se spriječila glad, ali i zbog zdravlja djece. Danas se ovo gotovo zaboravljeno drvo može naći u starim voćnjacima ili vinogradima. Doduše, rijetko jer se teško razmnožava.

Kelti su vjerovali da će ovo drvo reći tajne čovjeku koji želi da ih sasluša i nazivali su je “drvetom koje šapće”. Grančice oskoruše u prošlosti su se nosile kao zaštita od zlih sila.

Ta voćka se izdvajala od drugih svojom izdržljivošću – oskorušu ne napadaju insekti, niti bolesti. Blagotvorni, kiselkasti i opori plodovi ne jedu se ubrani sa stabla. Potrebno je pričekati dok malo omekšaju i postanu slatkasti i ukusni.

U sveskama deka i baka mogu se pronaći recepti za likere i rakije kao i marmelade koje vraćaju energiju, podižu imunitet i liječe od želudačnih i crijevnih tegoba. U narodnoj medicini koristila se za sprječavanje zatvora, anemije kao i za jačanje srca i nervnog sistema. Komšije bi je jedni drugima „prepisivali“ i za vraćanje žuči u ravnotežu, čišćenje jetre i poboljšanje krvne slike. Preporučili bi je i za vraćanje pamćenja u formu kao i bolju koncentraciju.

Za oskorušu se smatra da budi strasti pa se koristila kao afrodizijak, ali i pomoć kod impotencije. Spisak bolesti koje plodovi oskoruše liječe zaista je impozantan pa ne čudi da je bila obavezna u nekadašnjim kućnim apotekama, ali i receptima za pripremu porodičnih jela. Sušeni plodovi nekada su se mnogo češće koristili za ljekovite čajeve, mljeli su se u za brašno od kog se pekao hljeb.

Dodavala se i u lovačka jela s mesom koja su se pripremala u posebnim prilikama. Posebno je na cijeni rakija od oskoruše čija se cifra penje do vrtoglavih iznosa, a plodovi koji stežu usta dodavali su se i jabukovači.

Oskoruša je sada u sezoni, a od ubranih plodova možete napraviti rakiju koja će poslužiti kao lijek ili delikatesa.

Recept za liker od oskoruša:

500 g zrelih oskoruša
100 g šećera
3 kašike meda
rendana kora limuna
2 kašičice cimeta
3 zvjezdasta anisa
2 dl vode
700 ml rakije
Priprema:

1. U veliku teglu stavite oprane oskoruše kojima ste odrezali peteljke.

2. U vodi kratko prokuhajte šećer, med, limunovu koricu i začine pa prelijte preko oskoruša.

3. Teglu zatvorite i stavite u ostavu na tri nedjelje i svaki dan je protresite.

4. Procedite liker u čistu bocu i držite ga na hladnom.