Napravite iscjeljujuću i ukusnu supu od bijelog luka

Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Vašingtonu je pokazalo da je bijeli luk i do 100 puta efikasniji od najpopularnijih antibiotika koji se koriste za tretiranje raznih zdravstvenih problema.

Stoga bi bilo dobro da isprobate ovaj nevjerovatno efikasan recept za supu od bijelog luka:

Sastojci:

  • 50 očišćenih i oljuštenih čenova bijelog luka (oko 5 glavica)
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 velika isjeckana crna luka
  • 1 kašika isjeckane sveže majčine dušice
  • 250ml pilećeg bujona (za bazu)
  • 1 veza svježeg bilja, peršuna, majčine dušice, lovora
  • 3 šolje bajatog hljeba isjeckanog na kockice
  • 1 šolja pavlake

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Odrežite vrhove glavica bijelog luka, prelijte sa malo maslinovog ulja i umotajte bijeli luk u aluminijumsku foliju. Pecite 90 minuta i zatim ostavite bijeli luk da se malo ohladi.

U međuvremenu zagrijte 2 kašike maslinovog ulja i putera u šerpi na srednjoj temperaturi. Kuhajte crni luk 10 minuta, a zatim u šerpu ubacite i izgnječeni pečeni bijeli luk. Dobro promiješajte i dodajte malo sjeckane majčine dušice, pilećeg bujona i svježeg bilja.

Snizite temperaturu, dodajte hljeb i kuhajte još 5 minuta, odnosno dok kockice hljeba ne omekšaju.

Izvadite bilje iz lonca i dobro promiješajte mješavinu u blenderu dok ne dobijete lijepu, kremastu teksturu. Nakon toga mješavinu vratite u lonac i dodajte malo pavlake i soli i bibera po želji.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!