Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Vašingtonu je pokazalo da je bijeli luk i do 100 puta efikasniji od najpopularnijih antibiotika koji se koriste za tretiranje raznih zdravstvenih problema.
Stoga bi bilo dobro da isprobate ovaj nevjerovatno efikasan recept za supu od bijelog luka:
Sastojci:
- 50 očišćenih i oljuštenih čenova bijelog luka (oko 5 glavica)
- 2 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 velika isjeckana crna luka
- 1 kašika isjeckane sveže majčine dušice
- 250ml pilećeg bujona (za bazu)
- 1 veza svježeg bilja, peršuna, majčine dušice, lovora
- 3 šolje bajatog hljeba isjeckanog na kockice
- 1 šolja pavlake
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Odrežite vrhove glavica bijelog luka, prelijte sa malo maslinovog ulja i umotajte bijeli luk u aluminijumsku foliju. Pecite 90 minuta i zatim ostavite bijeli luk da se malo ohladi.
U međuvremenu zagrijte 2 kašike maslinovog ulja i putera u šerpi na srednjoj temperaturi. Kuhajte crni luk 10 minuta, a zatim u šerpu ubacite i izgnječeni pečeni bijeli luk. Dobro promiješajte i dodajte malo sjeckane majčine dušice, pilećeg bujona i svježeg bilja.
Snizite temperaturu, dodajte hljeb i kuhajte još 5 minuta, odnosno dok kockice hljeba ne omekšaju.
Izvadite bilje iz lonca i dobro promiješajte mješavinu u blenderu dok ne dobijete lijepu, kremastu teksturu. Nakon toga mješavinu vratite u lonac i dodajte malo pavlake i soli i bibera po želji.