Napravite domaću bajaderu

Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju zavoljet ćete još više kada naučite da je spremate za ovako kratko vrijeme.

Sastojci:

9 kašika vode
200 gr šećera
150 gr mljevenih oraha, badema ili lješnika
250 gr mljevenog keksa
170 gr putera
100 gr čokolade za kuhanje

Za glazuru:

10o gr čokolade za kuhanje
malo ulja

Priprema:

U lonac dodajte vodu i šećer i zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte puter, sklonite s vatre i miješajte dok se ne otopi. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i keks a onda miješajte dok ne dobijete gustu ujednačenu masu.

Dobijenu masu podijelite na dva jednaka dijela. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase. Na poslužavnik stavite masni papir za pečenje i prebacite prvi dio mase (sa čokoladom) i rukama oblikujte kvadar, pa gornji dio i rubove poravnajte nožem.

Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja i prelijte bajaderu. Bajaderu ostavite u frižideru da se stegne, a sutradan je isjeckajte na kockice i poslužite.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!