Napravite domaći sirup protiv kašlja od ljekovite smreke

Smreka je u stanju da suzbije jake glavobolje, olakšava iskašljavanje, smanjuje alergije

Zahvaljujući izuzetnim ljekovitim svojstvima, smreka (juniperus communis) zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini. Poznata je i po tome što se dodajte u rakiju klekovaču. U zavisnosti od staništa može da bude patuljastog rasta ili visoka nekoliko metara. Raste na kamenitim i kraškim terenima, rasprostranjena je od Arktika pa do tropske Afrike.

Svi dijelovi ove biljke su ljekoviti, a posebno aromatični plodovi gorko-sladunjavog ukusa koji se sakupljaju od jeseni do zime, a suše se na vjetrovitom mjestu u tankom sloju, uz često prevrtanje lopaticom. Na isti način suše se iglice i vrškovi grančica, ali se prethodno sitno isjeckaju.

Smreka je izvrstan diuretik, preporučuje se i protiv kašlja, astme, stomačnih bolesti, znojenja, čak i gonoreje. S obzirom na to da posjeduje antibakterijska svojstva, koristi se za liječenje infektivnih bolesti pluća. Kao diuretik reguliše rad bubrega i pospješuje izbacivanje urina, pomaže organima za varenje, a koristi se i za liječenje upalnih procesa želuca i crijeva.

Za glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge, koji se previju na čelo.

Od klekovače se prave obloge kod prehlade i reumatizma. Etarsko ulje smreke posebno je cijenjeno, jer u malim dozama olakšava iskašljavanje.

 

Koristi se i za inhalaciju disajnih organa. Duboko prodire u kožu, a pomaže reumatičnim zglobovima.

Plod sadrži smolu, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli, kao i brojne minerale, posebno kalcijum, kalijum, mangan, sumpor. U 100 grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.

Ipak, smreku bi trebalo koristiti obazrivo, jer pretjerana upotreba može da dovede do oštećenja bubrega. Inače, osobama sa osjetljivim bubrezima ne preporučuje se čaj i preparati od ove biljke zbog terpentina, koji može da izazove nadražaj i upalu ovog organa. Ne preporučuje se ni trudnicama jer može da dovede do kontrakcija materice.

Čaj i sirup

Čaj se priprema tako što se kašičica dobro zgnječenih plodova prelije sa 2 dl vrele vode, a posuda se pokrije na 5 do 10 minuta. Zatim se procijedi i piju se najviše dvije šolje dnevno. Čaj se po želji zaslađuje medom ili šećerom. Ako se pije protiv dijabetesa ili oboljenja želuca i crijeva, ne treba ga zaslađivati.

Sirup za poboljšanje apetita pravi se tako što se 500 g bobica smreke kratko prokuha u tri litre vode. Zatim se zgnječe i ponovo prokuhaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smhesa se procijedi kroz sito i ostavi da se ohladi. Da bi se dobio sirup, potrebno je da se doda med, a nakon toga se sipa u tegle i dobro zatvori. Za poboljšanje apetita, djeci se daje kašičica sirupa tri puta dnevno, a odraslima dvije.

(stil.kurir.rs)