Napravite domaća sredstva za čišćenje koja vas neće otrovati

  Instant čistoća, tako ljupka i osvježavajuća u reklamnim spotovima, najčešće krije brdo štetnih hemijskih sastojaka. Zato je bolje da se, u održavanju čistoće svog doma, pouzdate u stare, oprobane recepte koji ne sadrže otrovna iznenađenja.  

Veoma je teško izbjeći sve otrove iz hemijskih sredstava koja se upotrebljavaju u domaćinstvu, od sredstava za čišćenje, do raznih sprejeva protiv insekata, boja, šampona i kozmetičkih sredstava. Neke od ovih supstanci su dokazano kancerogene, druge izazivaju teške bolesti, ali niko još nije utvrdio kakva je njihova združena reakcija. Istraživanja su potvrdila da stalna izloženost može da dovede do teških oboljenja, uključujući i rak, genetske promjene, deformacije kod novorođenčadi.

Fabrike na svoje proizvode obično stavljaju etiketu s upozorenjem da sredstvo treba čuvati od djece, da ne smije da dođe u dodir s očima i slično, ali nigdje nema upozorenja na opasnost od udisanja, upijanja preko kože i izlaganja u dugom periodu. Često se ne navode svi sastojci, pa kupac ne može da zna da li taj proivod sadrži neku opasnu supstancu.

Pored osnovnih sastojaka, sredstva za higijenu u domaćinstvu sadrže vještačke boje i mirise koji su štetni. Kad naprimjer na proizvodu piše da je parfimisan, to može da se odnosi na 4000 različitih supstanci, većinom petrohemijskih.

Zato je bolje od sastojaka koje imate u kući da napravite sami neškodljiva, ali efikasna sredstva za čišćenje. Glavni sastojci neka budu soda bikarbona, so, sok od limuna, destilovano bijelo sirće, voćno sirće, tečni sapun, nehlorisani prašak za ribanje. Njihovim vještim kombinovanjem možete da očistite praktično sve u kući.

 MASNOĆE

Univerzalno sredstvo za čišćenje napravit ćete ako izmiješate kašiku tečnog sapuna sa 4 kašike tople vode, dodate limun ili malo sirćeta. Provjereno skida masnoću.

DEZINFEKCIJA

Voćno sirće je najjednostavnije i najprirodnije sredstvo za dezinfekciju. Napravite smjesu od 5 posto sirćeta u vodi. Ovaj rastvor ubija 100 posto bakterija, 82 posto plijesni i 80 posto virusa!

POLIRANJE

Za poliranje namještaja i podova koristite maslinovo ulje u kojem je dodat limunov sok.

 STAKLA

Sirće i voda, pomiješani u odnosu pola – pola, učinit će da stakla u vašoj kući sijaju kao sunce. Trebat će vam i boca s raspršivačem, a za glancanje su najbolje stare novine.

 ZRAK

Umjesto skupih osvježivača zraka koristite mješavinu sode bikarbone i mineralne vode u koju ste dodali i nekoliko kapi esencijalnog ulja. Sve sipajte u raspršivač.

 

 TKANINE

Tkanine posive zbog kontakta deterdženta sa teškom vodom. Zato je smekšajte sodom bikarbonom, pa vam izbjeljivač neće ni biti potreban.

 

PRIRODNO ČIŠĆENJE

POTREBNO: 1 čaša destilovane vode, 1 čaša bijelog sirćeta, nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Sve staviti u bocu sa raspršivačem. Čisti sve površine, dezinfikuje i veoma je jeftin, bez otrova i hemikalija.

Napravite sami deterdžent za veš od jednakih količina: boraksa, sode bikarbone, sode za pranje veša i narendanog domaćeg sapuna. Dobro pomiješajte i dodajte eterično ulje bora, limuna, lavande ili narandže. Koristite kao obični prašak za veš.

KUĆNE ČAROLIJE

Za dezinfekciju sa hidrogen peroksidom napravite jednostavan sprej koji dezinfikuje kao i komercijalni preparati, pristupačan je svakome i ubija sve bakterije. Korisite samo blag 3% rastvor, jer u koncentracijama većim od 10 procenata ova supstanca može da bude i štetna. Potreban je 3% hidrogen peroksid, bijelo vinsko sirće koje ćete sipati u posebne boce s raspršivačem. Ove dvije supstance mogu da se koriste za:

Čišćenje povrća – poprskati voće ili povrće hidrogen peroksidom, a onda sirćetom, nije bitno kojim redom. Važno je da sprejeve koristite posebno. Na kraju isperite sve vodom – nećete osjetiti nikakav miris, a sve potencijalne štetne bakterije su eliminisane. Ovo pomaže i uklanjanju pesticida s voća i povrća.

Dezinfekciju kuhinjskih povšina – ubija više vrsta bakterija (salmonela, šigela, ešerihija coli)

Za čišćenje kada i lavaboa – dodajte malo sode bikarbone i obične kuhinjske soli.

Za skidanje fleka s tepiha – pospite prah sode bikarbone po tepihu, a ako je fleka masna, dodajte i malo kuhinjske soli, onda poprskajte bijelo vinsko sirće, a zatim i hidrogen peroksid, istrljajte četkom i obrišite krpom.

STERILNA ZAMKA

Ni sterilna čistoća koja se često reklamira, nije sasvim dobra za zdravlje, jer uspavljuje imuni sistem organizma i čini nas podložnim bakterijskim i virusnim infekcijama. Zato je potpuna dezinfekcija stana opravdana samo ako neko od ukućana oboli od neke ozbiljnije zarazne bolesti.