Već je poznato da je peršun odličan saveznik za zdravlje čovjeka. Sadržava prirodna eterična ulja, ali i flavonide te vitamine C, A i K pa ga se preporučuje konzumirati i tokom sezone gripe i prehlada. Osim toga, peršun potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela i potiče cirkulaciju. U kombinaciji s limunom, uspješno snižava razinu lošeg holesterola u krvi.
Sastojci:
1,5 litra vode
3 vezice peršuna
1 kg limuna
soda bikarbona
Priprema:
Kako bi s limuna uklonili prljavštinu, njegovu koru protrljajte sodom bikarbonom. Preporuka je ipak imati domaći, neprskani limun, a ako ga nemate, očistite ga sodom, a potom ostavite kratko da odstoji u posoljenoj vodi.
Prokuhajte vodu i pustite je da se potom ohladi. Limun narežite na kriške, usitnite peršun i sve zajedno dodajte u ohlađenu vodu, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata u hladnjaku. Sutradan smjesu izmiksajte kako bi se svi sastojci dobro povezani i prelijte napitak u bocu. Svakodnevno konzumirajte oko jedan decilitar soka.
(dnevno.hr)