Napitak i oblozi od vina. kantariona, ruzmarina… za ublažavanje reume

Od davnina su poznati napici koji se preporučuju u slučaju anemije, bolesti srca i krvnih sudova, stimulacije rada želuca i crijeva, a u posljednje vrijeme vino se spominje i u liječenju nekih oblika tumora.

Vino nije jednostavni alkoholni rastvor, već, u zavisnosti od vrste sadrži eterična ulja, organske kiseline, ostatke šećera, mikroelemente kalijuma, fosfora, cinka, mangana, jod, kobalt, ali i mineralne soli, aminokiseline, proteine i vitamine (B1, B2, B6, B12, PP i P).

Od davnina su poznati napici koji se preporučuju u slučaju anemije, bolesti srca i krvnih sudova, stimulacije rada želuca i crijeva, a u posljednje vrijeme vino se spominje i u liječenju nekih oblika tumora. Osim u čistom obliku, vino može da se kombinuje s medom i ljekovitim biljem, ali i da se koristi za masažu i kao oblog.

Za liječenje reumatizma preporučuje se napitak i oblozi od vina.

U litar ključalog vina sipati po 2 supene kašike sitno isjeckanog korijena apte, lista ruzmarina, lista i cvijeta kantariona, cvijeta i lista brđanke i repušnjače. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata, a zatim procijediti i u 6 dl, koliko se pije u toku dana, sipati med.

Piti po 1 dl prije i poslije. Gustiš i ostatak čaja koristiti za obloge koje treba držati po sat vremena ujutru i uveče.

Nakon skidanja obloga, bolna mjesta masirati maslinovim uljem, uviti u vunene krpe i ležati 2 sata. Recept koristiti 8 dana. (aura.ba)