Čajevi indijskih jogija izvrsni su za postizanje i održavanje vitke linije. Osim što sprječavaju glad, oni čiste organizam od otrova te potiču izmjenu tvari, proizvodnju probavnih enzima i brže sagorijevaju masnoće. Pritom ugodno mirišu i zagrijavaju
1. Čaj od korijandora i kardamoma
4 sjemenke kardamoma i 1 kašiku plodova korijandora zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati 1 kašiku suhih listova matičnjaka. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.
2. Čaj od đumbira i kore narandže
1 komadić svježeg đumbira (oko 5 cm) oguliti i sitno naribati u posudu. Odmah dodati 2 kašike meda i promiješati. Dodati nasjeckanu svježu koru 1 narandže ili 2 kašičice suhe kore. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu.
3. Čaj od cimeta i klinčića
2 štapića cimeta i 4 klinčića zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati malo muškatnog oraščića i čilija i 1 kašiku suhih listova metvice. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.
4. Čaj od koprive i kore limuna
4 klinčića zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati nasjeckanu svježu koru 1 limuna ili 2 kašičice suhe kore i 2 kašike suhih listova koprive. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Prije uzimanja, po želji dodati kašičicu meda.
5. Čaj od hibiskusa i ruzmarina
2 kašičice suhih listova ruzmarina, 1 kašiku suhih cvjetova hibiskusa i 1 kašiku suhih cvjetova zohve staviti u posudu. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji, prije uzimanja dodati malo meda.
6. Čaj od bibera i komorača
1 kašičicu zrna crnog bibera i 2 kašike plodova komorača zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati 1 kašiku suhih listova matičnjaka. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.
7. Čaj od anisa i metvice
1 – 2 kašike plodova anisa zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati 1 kašiku suhih listova paprene metvice. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.
8. Aromatični čaj od borovnice
2 kašičice boba borovnice, 1 kašičicu plodova anisa, 1 sjemenku kardamoma, 2 klinčića i ½ štapića cimeta zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Prije uzimanja, po želji dodati malo meda.
9. Čaj od đumbira i matičnjaka
1 komadić svježeg đumbira (oko 5 cm) oguliti i naribati u posudu. Dodati 2 zdrobljena klinčića, malo muškantnog oraščića i cimeta i 2 kašičice suhih listova matičnjaka. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.
10. Čaj od lovora i narandže
Nasjeckanu svježu koru 1 narandže ili 2 kašičice suhe kore, 3 usitnjena suha lista lovora i malo cimeta u prahu preliti sa 7,5 dl kipuće vode. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Prije uzimanja, po želji dodati malo meda.
SAVJET PLUS
Umjesto medom, čajeve možete zasladiti javorovim sirupom ili sirupom od agave. Po želji se može i razblažiti s 2 – 3 kašike toplog mlijeka.
(aura.ba)