Napici indijskih jogija: 10 INDIJSKIH ČAJEVA ZA MRŠAVLJENJE

Čajevi indijskih jogija izvrsni su za postizanje i održavanje vitke linije. Osim što sprječavaju glad, oni čiste organizam od otrova te potiču izmjenu tvari, proizvodnju probavnih enzima i brže sagorijevaju masnoće. Pritom ugodno mirišu i zagrijavaju

1. Čaj od korijandora i kardamoma

4 sjemenke kardamoma i 1 kašiku plodova korijandora zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati 1 kašiku suhih listova matičnjaka. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.

2. Čaj od đumbira i kore narandže

1 komadić svježeg đumbira (oko 5 cm) oguliti i sitno naribati u posudu. Odmah dodati 2 kašike meda i promiješati. Dodati nasjeckanu svježu koru 1 narandže ili 2 kašičice suhe kore. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu.

3. Čaj od cimeta i klinčića

2 štapića cimeta i 4 klinčića zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati malo muškatnog oraščića i čilija i 1 kašiku suhih listova metvice. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.

4. Čaj od koprive i kore limuna

4 klinčića zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati nasjeckanu svježu koru 1 limuna ili 2 kašičice suhe kore i 2 kašike suhih listova koprive. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Prije uzimanja, po želji dodati kašičicu meda.

5. Čaj od hibiskusa i ruzmarina

2 kašičice suhih listova ruzmarina, 1 kašiku suhih cvjetova hibiskusa i 1 kašiku suhih cvjetova zohve staviti u posudu. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji, prije uzimanja dodati malo meda.

6. Čaj od bibera i komorača

1 kašičicu zrna crnog bibera i 2 kašike plodova komorača zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati 1 kašiku suhih listova matičnjaka. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.

7. Čaj od anisa i metvice

1 – 2 kašike plodova anisa zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Dodati 1 kašiku suhih listova paprene metvice. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.

8. Aromatični čaj od borovnice

2 kašičice boba borovnice, 1 kašičicu plodova anisa, 1 sjemenku kardamoma, 2 klinčića i ½ štapića cimeta zdrobiti u mužaru i staviti u posudu. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Prije uzimanja, po želji dodati malo meda.

9. Čaj od đumbira i matičnjaka

1 komadić svježeg đumbira (oko 5 cm) oguliti i naribati u posudu. Dodati 2 zdrobljena klinčića, malo muškantnog oraščića i cimeta i 2 kašičice suhih listova matičnjaka. Preliti sa 7,5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Po želji prije uzimanja dodati malo meda.

10. Čaj od lovora i narandže

Nasjeckanu svježu koru 1 narandže ili 2 kašičice suhe kore, 3 usitnjena suha lista lovora i malo cimeta u prahu preliti sa 7,5 dl kipuće vode. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uliti u termos-bocu. Prije uzimanja, po želji dodati malo meda.

SAVJET PLUS

Umjesto medom, čajeve možete zasladiti javorovim sirupom ili sirupom od agave. Po želji se može  i razblažiti s 2 – 3 kašike toplog mlijeka.

(aura.ba)